CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Felmérés nélkül...

Felmérés nélkül...

Szociális háló alulnézetben 1.


A Soproni Családsegítő Intézet igazgatójával, Tengerdi Antallal beszélgetünk. Beszélgetésünk témája az intézet működése és a szociális ellátás és gondoskodás Sopronban.A cikk szövege a beszélgetés csaknem teljesen javítatlan, szószerinti leirata.
Tisztelt Igazgató úr ! Kik szorulnak Sopronban szociális ellátásra ?

Könnyen "csőbe lehet húzni" bárkit ezzel a kérdéssel. Nem mondhatom ki azt, hogy én tudom, hogy hány szükséget szenvedő ember van Sopronban és környékén, vagy milyen típusú szükséget szenvednek ezek az emberek. Nem történt és nem történik most sem tudományos igényű, egzakt felmérés, amiből ezt tudni lehetne.


A Családsegítő Intézet épülete a Kossuth L.u. 10-ben


Létezik ilyen felmérés országos szinten?
Néha szaklapokban olvasok arról, hogy történt ilyen vagy olyan szociális felmérés. Nemrég pl. Esztergomban történt egy széles körű, igényes felmérés és ők abból indították a szociális koncepciójukat.Ha lenne egy ilyen, arra jól lehetne támaszkodni. Azt viszont lehet látni, hogy ha megjelenik egy szolgáltatás, még ha nincs is előtte igény-felmérés - ilyen pl. nálunk a gyermek jóléti szolgálatunk - akkor semmi perc alatt az igény felébred vagy előkerül. De ugyanígy van ez a többi szolgáltatásunkkal is, pl. a szociális étkeztetéssel is.Naponta kb. 700 adag ételt vásárolunk és osztunk szét a városban. De látom, ha megjenünk valahol: Görbehalmon, vagy pl.utoljára Hermesen, - néhány fő kért ott szociális étkezést - néhány héten belül még tizen megjelennek. Az egy másik kérdés, hogy azt vizsgáljuk vagy ne vizsgáljuk, mennyire jogos vagy nem jogos ez az igény, rászorult vagy nem rászorult-e az illető.
Mennyire tartja vissza az embereket az a sokat hangoztatott büszkeség, hogy igénybe vegyék ezeket a szolgáltatásokat?
Legutoljára éppen Hermesen fordult elő (nem is olyan egyszerű naponta fogni az ételt és télen-nyáron kidöcögni vele erre a településre, pedig ez egy egyszerű szolgáltatás), hogy amilyen néven fut a dolog, a néni, aki egyébként rokkant nyugdíjas, tehát rászoruló lenne, inkább főzőcskél magának, de ő "átengedte" ezt valaki másnak. Most aztán vizsgálható, hogy a másik rászorult-e erre a szolgáltatásra?Előfordul tehát, hogy szeméremből vagy valami másból nem veszi igénybe a segítséget. Valószínű, hogy más szociális ellátási formákban is történik ilyen.


Ő nem is a legkisebb és nem is a legnagyobb.De ő is ránk szorul.


Erre szoktam mondani a kollégáimnak, hogy itt az önkéntesség az egy fontos dolog. Nekünk az egyik legfontosabb dolgunk az kell, hogy legyen, hogy a társadalom minden eresztékében tudjanak arról, hogy itt milyen szociális szolgáltatási lehetőségek léteznek. És akkor azt rá kell bízni az emberekre, hogy kívánják vagy nem kívánják. Ha megjelenik az igény és jelentkeznek, akkor bizony kell.
Így van ez a hajléktalanoknál is. Gyakran idetelefonálnak a Polgármesteri Hivatalból, hogy XY kinn alszik valahol a szabad ég alatt. Ha tudjuk, megkeressük - ha nem ismertük volna eddig - és esetleg kiderül, hogy ő ugyan tudott arról, hogy itt van lehetőség a szállásra, de nem jön be, mert...Annak ellenére, hogy ő akarná, hogyan "mentsük meg"?
Milyen a helyzet Sopronban, az ország más tájaival összehasonlítva?
Azért néhány adat van, amelyek alapján ki lehet jelenteni például, hogy Sopron az egyik "legöregebb" város, lakosainak életkorát tekintve is. A 60 éven felüliek száma 27 százalék körül van.Ez más városok adataihoz képest jelentős. Tehát lehet tudni azt, hogy Sopronban egy kiterjedt idős-ellátásra kell számítanunk- valóban, munkánknak mondhatni 70%-át ez teszi ki.(szociális gondozás, idősek napközije,szociális étkeztetettek nagy része idős ember.)Ehhez még az is hozzájárul, hogy Sopron az egyik legdrágább város és ugye a nyugdíjakat nem úgy szabják meg, hogy ki milyen "drága" helyen él, hogy a szerencsétlen idős ember milyen drága városban él.


Napi munka


Csak az idősek vannak ilyen nehéz anyagi helyzetben?
Azt kell látni, hogy idősellátásra feltétlenül hosszú távon kell berendezkedni és éppen a más területekhez képest magas árak miatt a gyermekes, elsősorban a két-és többgyermekes családok több támogatást igényelnének.A kezdő fiatalok is, de számban a kétgyermekes családok vannak a legnehezebb helyzetben. Ők is nagy számban vannak a városban, hiszen kiskorú gyermek is több, mint tízezer van, ez a csoport tehát legalább 30000 ember, ha "saccolva" csak 20-25%-uknak van problémája, anyagi természetű problémája, ebbe beleértve a lakást, a fizetéseket, akkor ez egy igen tekintélyes népcsoport, akikre oda kell figyelni. Ők azok, akik nem nagyon jelentkeznek. Manapság egy 50000 bruttóból élő család nagyon nehezen él meg.Nem jelentkeznek, csak éppen elvannak. Onnan lehet tudni, hogy nagy a baj, hogy most, hogy a gyermekjóléti szolgálat lassan kiépül, talán működik most már a tájékoztató és az információs szolgálat is az iskolákkal és óvodákkal, jönnek folyamatosan a jelzések. Most már jó 300 a gondozott gyermekek száma. Éppen ilyen okok miatt, hogy ők nem jelentkeznek, az iskola jelzi, hogy ezzel a gyermekkel gond van: álmos, fáradt, nyűgös, éhes: úgy megy óvodába, úgy megy iskolába.Van probléma és van igény, csak nem szólnak. A fiatalok sem szívesen jönnek, hogy baj van.
- DI -
Fotó: a szerző ill. Kotány Viktor



1998. szeptember 25., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület