CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

A "pult" másik oldalán...

A "pult" másik oldalán...
Hangversenytudósítás egy sajátos szemszögből

Mint ahogy korábban hirdettük, 1998. augusztus 1-én 19 órai kezdettel a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar és az Orchesterverein Kempten közös hangversenyt adott a volt Megyeháza kiváló akusztikájú dísztermében, Az eseményt polgármesterünk is megtisztelte érdeklődésével. Megnyitó beszédében annak fontosságát hangsúlyozta, hogy egy "igazi testvérvárosi kapcsolatot az ilyen, és ehhez hasonló találkozások éltetnek". Ezzel, azt hiszem, mindenki egyetérthet!
Amúgy kár, hogy ezt a termet nem használjuk gyakrabban koncertezésre. Szintén kár, hogy nem volt elég szék, így mintegy huszonöten kénytelenek voltak állva, illetve a földön ülve hallgatni az előadást.


A hangversenyen jómagam nem hallgatóként, hanem Sopron színeiben muzsikusként vettem részt, így engedjék meg, hogy ebből a szemszögből tegyek néhány megjegyzést. (Csak úgy zárójelben, a szék-kérdésre visszatérve: nagyon kényelmesek a Megyeháza dísztermében levő karosszékek, zenekari muzsikálásra azonban kevésbé alkalmasak.)
Az ötlet szenzációs: nemzetközi koprodukciós hangverseny, kempteni vonósok, soproni fúvóskar, finn szólista, és egy amerikai származású, Münchenben élő zenetanárnő vezényel. A fiatal finn szólista három éve tanársegédként tanít Münchenben, a Zeneakadémián. Érdekességként megemlítendő, hogy a Budapesti Zeneakadémiának is hallgatója volt egy évig.
A koncertet nagy siker volt, vastapssal jutalmazta a közönség. A publikum sorai között egyszerű koncertlátogatóként ült Dárdai Árpád, városunk zenekarának karmestere. A közönség "kikövetelte", hogy a zenekar élére állva vezényelje el a ráadásszámot, mely az Oxford szimfónia befejező tételének megismétlése volt - a hivatalos műsornál is nagyobb sikerrel. (Hivatásos zenészként szívem szerint még legalább három közös próbát beiktattam volna, hogy megnyugtatóbb érzéssel, még kiforrottabb produkcióval léphessünk a nagyérdemű elé.)


A kempteni zenekar a sopronihoz hasonló felállású: tagjai nagyrészt polgári foglalkozású, amatőr zenekedvelők, például a zenekar titkára nyugalmazott bíró, a helyettese ügyvédnő. Mary Ellen Kitchens hat éve az Orchesterverein Kempten művészeti vezetője, s a zenekar tagjai nagyon büszkék rá. A hangversenyt követő közös vacsora tapasztalata alapján bátran mondhatom, hogy az ittenieknél nem kevésbé jókedvű és jó étvágyú társaság látogatott városunkba. Elmondták: legnagyobb szívfájdalmuk az, hogy Kemptenben a zeneiskolai tanárok nem elég nagy lelkesedéssel vesznek részt a zenekari munkában, legtöbbjük ugyanis Müchenből jár ár tanítani.


A nagy érdeklődésre való tekintettel utalunk a Soproni Liszt Ferenc Szimfónikus Zenekar történetére.
Az alapítványi formában működő együttes javára adakozni szándékozók befizetési csekket a zenekar művészeti vezetőjétől, Dárdai Árpádtól, titkárától, Kóczán Pétertől, valamint gazdasági vezetőjétől, Kiss Károlytól kérhetnek.

Cikk és fotó:Benyovszky Imre



1998. augusztus 03., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület