CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Horváth & Lukács Galéria, Nagycenk

Horváth & Lukács Galéria, Nagycenk

A Patak Művészeti Csoport Kiállítása

Tagjai: Somogyi György (1946. Karcag)- 1- 4. kép, Puha Ferenc (1951. Szigetcsép), 5-8.kép Aknay János (1949.Nyiregyháza) 9-11. kép.


Érdekes helyzetbe cseppen bele az, aki folyamatosan látogatja a nagycenki Horváth & Lukács Galéria kiállításait.Két figuratív, ebből egy már klasszikusnak mondható kiállítás után egy igencsak nonfiguratív képegyüttes kínálja magát a galéria emeleti kiállítóhelyiségében, miközben a látogatók akarva, akaratlanul is el-elbámészkodnak a háttérben és a galéria egyéb falait zsúfolásig megtöltő műalkotások között.


Magam is kissé tétován sétáltam fel és alá, hogy kiválaszthassam a képekkel megrakott paravánokról azokat a színfoltokat, színegyütteseket, kompozíciókat, melyek fotózásra is és bemutatásra is alkalmasak.


A terem első felében még csak meg-megnéztem a képek címeit, de őszintén meg kell, hogy mondjam, a címek számomra való esetlegessége, tartalmi-fogalmi diszkrepanciája inkább megzavart, mint helyreigazított.


A kiírásokat azon eset típusos példájának érzem, amikor egy-egy sikerültebbnek érzett ütközet után a festő szeretne a címmel valami segítséget nyújtani a szerencsétlen nézőnek, miután a képet legalább a megfelelő irányban lógatja a falon, hogy ne fordítva nézze már a szerencsétlen!


Jó kompozíciók, kellemes összhatású, hangulatában kifejező alkotások függenek a kiállításon. Dekoratív művészet ez, mindenfajta erősebb tartalmi és szellemi meggyőződés és meggyőző hatás nélkül.Újabb képeket indít el bennem, amelyeket összehasonlítok az előttem levőkkel és sokszor azt mondom: igen, jól választottam, ez az, ennek felel meg - bennem.


Ha egy kiállítás megrendezéséhez elegendő az a kellemes hatás, amit egy kp.jól sikerült vendéglői (és nem otthoni!) ebéd jelent, ami a vegetatívumon keresztül kelt egyfajta érzést, akkor annyi minden más mellett ez is egy irányzat és kiállítási "jogosultság" 1998-ban és jobbakat - kevesebbet, de rosszabbat is bőven láthattunk a kiállítótermek környékén..


Számomra, ha meg is merik mondani, hogy hangulatot, érzelmet szeretnéneka látogatóban kelteni és nem többet, ha nem zavarnak meg olyan címekkel, amelyekben az alapvető és 50 éve másnak érzékelt környezetem és a valóság hibás észlelését kívánják belém sulykolni, békésen elnézegetem őket kiállításon, fogorvosi rendelő várójában vagy egy irodában. Én ugyanis jobban szeretem, ha a művészet alkalmazott, mint ha engem kíván egészen másra alkalmazni, mint amire születtem.


A kiállítás a Horváth & Lukács Galériában tekinthető meg (Nagycenk, Kiscenki út 47.) 1998. november 15-ig
Hétfő-Péntek: 8-17 óráig, Szombat 8-13 óráig. Vasárnap zárva



kép és szöveg- DI -



1998. oktĂłber 24., szombat 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület