CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Zene,Madonna és angyalok...

Zene,Madonna és angyalok...

Kálmán Éva művei az Erdélyi Házban


Genius loci-a hely szelleme.Amikor a volt karmelita kolostorban jártunk vendégségben, Bánfalván, akik ezt a servert és ezen keresztül sok kiváncsi polgárt szolgálunk, volt már alkalmunk megcsodálni a tárgyak és helyek együvévalóságát, szerves kapcsolatát a művésznőnél, akinek november 22-én nyílt meg kiállítása az Erdélyi Házban.

A Kiállítást Sz.Nagy Sándor, a Soproni Képzőművészeti Társaság elnöke nyitotta meg.A ház egyik termében asztalokon, kicsit az odahelyezett fenyőgallyakkal a közelgő ünnep hangulatát megelőlegezendő fogadnak bennünket, látogatókat a tárgyak.

A művésznőt ihlető környezet immár a szobrokon és kisplasztikákon keresztül keltette életre az alvó kolostort, ahol már nem sok minden emlékeztet a kényszerű funkcióváltozás okozta tetszhalálra. Az elhaló mag példázata jutott eszembe önként, amikor a kiállítás tárgyai között idéződött fel ez az emlék, mert ezek a tárgyak úgy hordozzák magukban az örök jövőt, hogy ezt az életet kölcsönzik mindenütt a környezetnek, ahol megjelennek. Ezen a kiállításon is ennek lehetünk részesei, hiszen csak tanúnak lenni ebben nem érdemes.

A leegyszerűsített formák, melyek éppen a felszínes és felesleges külcsín elemeit nélkülözik, lehetővé teszik mindannyiunk számára, hogy abban az egyszerűségben - majdnem azt írtam: rendi egyszerűségben - tegyenek bizonyságot a valóság egy szeletéről, hogy csak a lényeget hordozva, egyenesen közvetítsenek a téma és a szemlélő között.Segítenek ebben azok a motívumszerű képi utalások, melyek körbevezetik a látogatót és egységbe foglalják a különböző témákat hordozó alkotásokat.

Környezet és alkotó, s ami még ritkább, téma és alkotó olyan természetes egymásra találását figyelheti meg a tárlat látogatója, ami nagyon ritka a művészet nyelvét használó tanuságtevőknél is..

További elmélyült, alkotó munkában gazdag éveket kívánunk Kálmán Évának, amikor megköszönjük, hogy az emberek olyan szolgálatát választotta, ami nem a legnépszerűbb manapság a művészetben, szellemiségét tekintve pedig a polgári életben.



-DI-



1998. november 24., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület