CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Egy polgári család nemzedékei

Egy polgári család nemzedékei

Gáborjáni Szabó Kálmán emlékkiállítása a soproni Festőteremben

A kiállítást 1998. október 10-én, 17 órakor nyitotta meg Csete György Kossuth-díjas építész írásának felolvasásával Fenyő Ervin színművész. A kedves írás a Debrecenből Sopronba elszármazott Gáborjáni Szabó Kálmánt szólítja meg, számonkérve rajta a szűkebb pátria neves szülöttei teremtette környezet megújító megőrzését.

Ezt követően Gáborjáni Szabó Péter c. egyetemi tanár, a kiállító fia adott át Rónai Juditnak, a Németh László Népfőiskola vezetőjének adományozó levelet, amely szerint jelentős számú mű került édesapja alkotásaiból a Népfőiskolához.

Az ünnepség első felét a két unoka Gáborjáni Szabó Kinga és Gáborjáni Szabó Orsolya gordonkán és furulyán adott elő két tételt egy Handel szonátából.

A második részben pódium-beszélgetés hangzott el a Gáborjáni Szabó családról: a jelenlevők a "Második nemzedék"-et hallhatták A beszélgetőtársak Gáborjáni Szabó Péter és vendégei voltak.

Nehéz feladatot vállal az magára, aki egy ízig-vérig polgári család életébe mer belenyúlni esetleg avatatlan szavakkal. Hiszen nyilván több nemzedék verejtékkel és szívós munkával megteremtett teljes életéről lehet az egyik oldalról beszélni, akik a művészet művelését az átlagosnál jóval magasabb fokon végezték. Éppen Sopronban kellene erről beszélni, ahol a Stornók ugyanezt tették, ugyanezt tartották fontosnak - néha még műfajban is? Itt elemezzük, Sterbenz városában az Ex Libriseket, amelyek annyira egyéniségre szabottan, a könyvek tiszta szeretetében és becsülésében fogantak? Kérdés, hogy a félszélességű leporello-papíron tálalás ugyanígy megbecsüli-e a néhai alkotót és a tárlat nézőit?

Merjük-e venni a bátorságot, hogy a festmények sorát, mely az akadémikus stílustól az impressziók világáig húzódik, nagyító alá vegyük és kritizáljuk? Nem hiszem, hogy ez lenne a cél, miként az sem lehet cél, hogy a felhangzó zenedarab amatőr előadásmódját kritikai megjegyzéssel illessük. A megnyitón megjelentek (akik elég kevesen voltak), úgy gondolom, az élet teljességének elérésére tett kísérletet láthattak.

Miért aktuális ez a kiállítás éppen most, ez az előadás és beszélgetés éppen Sopron polgárjelöltjei előtt? Úgy gondolom, azért, mert mindazon teendők közé, melyekkel a polgár a szorosan vett megélhetés biztosításán túl foglalkozik, hozzá tartozik az is, hogy foglalkoznia kell olyan értékteremtéssel, mint ahogy azt a múlt nagy polgárcsaládjai tették. Foglalkoznia kell a politikával, a közösség, a polisz jóléte feltételével és foglalkoznia kell adományozással, mellyel a társadalom szegényeit segíti és mindenek előtt foglalkoznia kell mindazzal, ami ezt a közösségre nézve hasznos cselekvést motiválja, az érték- és szépségigény felkeltésével önmagában. Ilyen értelemben autodidakta a valódi polgári család.

Azon lehet vitatkozni, hogy egy olyan "polgári-jelölt" városban, mint Sopron, ahol éppen a polgárok jóvoltából már léteznek erre a célra sokkal jobban megfelelő, háttérrel is rendelkező kiállítóhelyiségek, sőt létezik valódi polgári szalon is, vajon a legmegfelelőbb-e a Festőterem használata. Persze, ha ott mást nem sikerül kiállítani és az élő Munkácsy díjasok és halott klasszikusok ebből a városból vidékre szorulnak lehetőség híján, a cél itt is nemes, de az eszköz nem biztos, hogy arányaiban hatékony.


A kiállítás 1998. október 10-től október 25-ig tart nyitva


- DI -



1998. oktĂłber 10., szombat 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület