CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Kórházi kalandozások

Kórházi kalandozások

Fábry Sándor előadói estje - 1998. december 5.


Először a rádiókabaréban, aztán egy "házimozi" csatorna - manapság már egyre kevésbé szellemes - műsorában volt jelen mint humorzsák. Manapság keveri a "Showder"-t, és minden második héten alig hagyja szóhoz jutni meghívott sztárvendégeit saját műsorában. Már ha éppen nem Magyarország lakosságát bombázza szombat esti "hakni" estjeivel. Jött, látott, feltört - amin senki sem csodálkozik a mai, ellaposodóban lévő "made in England" humorpiacon. Félre ne értse senki, nem az általam is imádott abszurd humor hazai képviselőinek érdemeit kívánom elvitatni, de ahogy egy okos elme már megjegyezte: "A változatosság gyönyörködtet".

Fábry Sándor a szájmenéséről és azon belül is sajátos jelzős szerkezeteiről vált ismertté. Egyedi figura, aki az információcsere során - melyet egyesek beszélgetésnek hívnak - amit egy halandó ember egyetlen mondatban sűrít össze (megkímélve hallgatóját a felesleges időpocsékolástól), azt Ő barokk körmondatok kusza szövedékében fogalmazza meg. Néha annyira belegabalyodik a saját verbális dzsungelébe, hogy kénytelen onnan "nagysándori" módszerekkel kivágni magát ... De kit zavar, úgyis a közönség veszti el előbb a fonalat ;-).

Múlt heti előadásában sem csalódhatott az, aki már hozzászokott sajátos módon előadott poénkodásaihoz. Abból pedig most is töménytelen mennyiséget zúdított - csaknem másfél órán keresztül - a Magyar Művelődés Házába betévedt - és jeggyel rendelkező - Fábry-rajongókra.

Az előadás díszlet és minden más felesleges kellék nélkül is éppen elég kaotikusan zajlott le. Erről természetesen Fábry gondoskodott. Egy szál mikrofonnal a kezében mesélte képtelenebbnél-képtelenebb történeteit; egy sikertelen "burgenlander" sítúráról, melynek fáradalmait kórházban heverte ki, Kolompár Vinettú-ról aki segítő, "fiszet" lefogni képtelen jobbot nyújtott neki a kórteremben, a kacsát "sétáltató" Nauszikáról, akinek szerelméért hősünk lemaradt élete legnagyobb "barnamedvéjéről", a Zulejka-féle valódi túróscsusza élményéről, melyről viszont mi maradtunk le.

Megismerhettük a kórterem rémét, Müllert, aki mint "szőrös bula" kacsázott át félretaposott papucsában Fábry lelkivilágán. Aztán egyszer csak elfogyott a szufla (ez kizárt!) vagy túlléphettük a fizetett műsoridőt?
A történetek minden előzetes figyelmeztetés nélkül, hirtelen megszakadtak.
Talán jobb is így. Azért "Fábryból is megárt a sok"


- GA -



1998. december 11., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület