CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Hűség több nemzedéken keresztül

hűség több nemzedéken keresztül

28000 nap


Hűség több, mint 28000 napig.

Újságunk fejlécében a számláló ezrest ugrik. Mire a következőt elérjük és bízzunk benne, hogy egyén és közösség is eléri, már ezret fordul a világ évszámlálója is, újabb kielégítetlen világvég-várásokba, ál-jövendölésekbe és a médiák szenzáció-hajhászó vezércikkeibe is belefáradtunk már. Most még mindennek előtte ezt a szerény, újabb ezrednapos fordulót is érdemes értékelni. Legalább két emberöltő, ami eltelt és ha így folytatjuk, ugyanebbe az időtartamba újabbat is "sikerül belezsúfolunk". Fogynak embereink. Húségesek és hűtlenek egyaránt. Hazudnánk, ha minderre a sok-sok napra csak a három nulla és a kerekség tiszteletéből kapásból azt válaszolnánk: érdemes volt. Hiszen ki ne irigykedne a "sógorok" jobb túlélés-mutatóira a jelenben és arra a több évtizedre a múltból, amit ők másképp éltek át, amit hűségünk révén mi "nyertünk".

Mi a hősi halottak és ős-sors vállalók hagyatéka, amely 28000 nap óta lebeg minden itt-lakó előtt, amely még ma is lemérhető hatással van mindazokra, akik itt születtek, de azokra is, akik ide költöztek?

Az ezres forduló a naptár kiszámítható véletlenének köszönhetően nem messze esik a Szent István ünneptől. Szimbolikus jelentőségű az ősiséget megtartva megmentő király és századfordulós polgárok magatartásának egybecsengése. Megerősítve látom ennek a hétköznapi ünnepnek a mondandóját, mely folytatásában is azt az aktivitást kéri a város polgáraitól, amit kért 28000 nappal ezelőtt. Mert a hűség legfontosabb ismérve nem az "egy kőbe faragottság" mozdulatlansága, hanem a mindennapos aktivitás, úgy, ahogy azt minden emberi kapcsolat, a házasság és a barátság is, megkívánja.

A polgári hűség folytatói azok, akik valamilyen módon önzetlenül teszik a legkisebb dolgot is városukért, és akik ugyanúgy "csak" részesei és nem kitüntetettjei lesznek a város történetének. Mindazok, akik eddig is megakadályozták azt, hogy a kapu feletti felirat ne fejfaként díszelegjen az áthaladó szellemi halottak feje felett, hanem nap mint nap, 28000-szer nyisson új, legalább világi távlatot a csüggedőnek és reménytvesztőnek.



Szöveg és kép -DI-



1998. augusztus 24., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület