CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 16., kedd, Csongor napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

...egy a nyelv, a nép, és egy az Isten!

...egy a nyelv, a nép, és egy az Isten!

Gyurkovics Tibor új verseskötete


A Kairos Könyvkiadónál a napokban jelent meg Gyurkovics Tibor új verseskötete Cantata Aquilarum (Sasok éneke) címmel.

Akinek megadatik és eléri ennedik évét, többnyire legyőzhetetlen kényszert érez, hogy az összegyűjtött tapasztalatokat átadja másoknak, hátha attól könnyebb lesz, hátha más lesz, egyáltalán, hátha valami megváltozik. Ebből a kényszerből, mely művészeti alkotások garmadának szülője, lettek szép képeink, jó regényeink, verseink és lettek kevésbé jók is szép számmal. Mégsem kikerülhető a magunk-állította akadály, újra és újra, megtorpanó versenylóként szaladunk neki az akadálynak, hogy átrepüljünk felette.

Gyurkovics Tibor, mint jó pszichológus ment minden tanáros allűrtől, nem akar cáfolhatatlan és végleges igazságokkal traktálni minket, "csak" az évek hordalékát, nagyon változatos formában, megfogalmazásban és mindig emberi módon, az esetlegesség teljes tudatában rakja le elénk, mint a folyó, mely felénk kanyarodik.

Ő "csak" olyan igazságokat hirdet, mint az anyai ebédek és szeretet összetartó ereje, mint az elvesztettek örök visszasírása, mint a Himnusz gondolatainak újra-fogalmazása, ami a címadó versben történik meg olyan szenvedéllyel, melynek őszinteségéhez egy pillanatnyi kétség nem férhet.A hit és örök kétkedés véget nem érő harca bennünk, a ki nem nyilatkoztatható, de előélhető örök igazságok látatlanban csorognak át az olvasóba a könyv lapjairól.

Filozófiai mélységek, öngúnyos gondolat-kirohanások, a hazára vonatkoztatott klasszikus környezetben tett séták, a minden belső kotroll mellett fellépő kétségbeejtő kétségek, melyeket ki kell mondani, hogy megoldódjanak. A példák, amit egy ember előélt. Nem azért most már, hogy nekünk ne kelljen megélni. Nem! Gyurkovics Tibor erre nem gondolt egy pillanatig sem! Azért, hogy mi is nyugodtan megélhessük. Gúnnyal és öngúnnyal. Kicsit mindenek ellenére, mégis mindenekért. Ahogy a szerző csinálja már éppen ennedik éve. Hogy elmondhassa, madártávlatból, rálátással, mindannyiunkért könyörögve. Mert minden zordnak mondott külső vonás ellenére nagyon szeret minket.

Aki nem csak a test építésére szánja a karácsonyi ünnep napjait, annak jó alkalom lehet Gyurkovics Tibor könyve a lélek ünneplésére.

A könyvet és verseket Sulyok Gabriella soproni születésű grafikusművész egyenértékű illusztrációi diszítik. (Ezek scannelt képei közül valók e cikk kísérői is).


- DI -



1998. december 06., vasárnap 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület