CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Irodalmi játék, amelyet Závada hősei maguk írnak

Irodalmi játék, amelyet Závada hősei maguk írnak

A Soproni Széchenyi István Városi Könyvtár vendége: Závada Pál

Az Ünnepi Könyvhéten a Széchenyi István Soproni Városi Könyvtár vendége a Pannonia Med Hotel előadótermében Závada Pál volt.
A Jadviga Párnája című sikerkönyvében feltárt világ szolgáltatta a közös beszélgetés alapját, amelyben Holpár Gabriella középiskolai tanár volt az író felkészült beszélgetőpartnere.
Závada Pál, aki már egyetemista korától, később munkájához kötődően sok interjút készített, addig, mígnem a mások gondolata által összeállított kérdéssortól csömört nem kapott, jó interjúalany.
Mikor író-olvasó találkozóra hívják, szívesen megy, hiszen ott őrá kíváncsiak; ellenben újságoknak nincs kedve interjút adni, mert - úgy véli - ez utóbbi esetben bárkivel helyettesíthető.

Závada Pál sikeres író. A sikerre azonban nem nagyon szeret gondolni, mert - mint mondja - az ember gyarló, hozzászokhat a sikerhez, és idővel azt hiheti, hogy ez neki jár. Ha valaki írásra adja a fejét, akkor természetesen örvend, ha alkotására kíváncsiak, azt veszik, olvassák, lefordítják, ám mindezzel együtt arra gondol, hogy vannak olyan kollégák, akik ugyanúgy teszik a dolgukat, mint ő maga, tehát ugyanúgy megérdemelnék a több figyelmet, a sikert.
Amikor elkezdett szépprózát írni és otthagyta jó bevált szakmáját - a szociográfiát - akkor elhatározta, hogy egyáltalán nem fog azzal törődni, ha kudarcok is érik, hiszen a művészetben sokkal kiélezettebben jelen van a tetszés - nem tetszés kérdése, mint a tudományokban. A sikernél fontosabb a folyamatos munka: az elkészült mű után neki kell fogni a következőnek.
Jadviga párnája naplóregénye kapcsán az író elmondta, hogy ő maga soha nem írna naplót. A regény hőseit aberráltnak is tartja emiatt. A Jadviga párnája egy irodalmi játék, amelyet Závada hősei maguk írnak. A napló a legőszintébb, legbensőségesebben kitárulkozó műfaj, amelyet az ember úgy ír magának, hogy azt valakinek szánja. Alapvető ellentmondást hordoz már a műfaj maga is. Álságok és élethazugságok, úgy elrejtve, hogy a - lelkileg súlyosan sérült - szereplők már úgy élnek teljesen önálló életet, hogy sok esetben maga az író sem tudja eldönteni, mikor mondanak igazat.
Mai kérdésekkel telített a regény, abba a múltba visszavetítve, amelynek a mai ember ugyan nem lehetett tanúja, ám az együttélésre Závada Pál által leírt, pontosabban talált képlet örök érvényű törvényt modellez.

Szöveg Tóth Éva



2000. jĂşnius 03., szombat 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület