CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Y2 nemzedék és a többiek

Y2 nemzedék és a többiek
Azt már tudjuk, honnan, az még nem biztos, hogy hol, de hogy hová...?

Nagycsütörtök délelőtt Dr. Gimesi Szabolcs polgármester úr tájékoztatóra hívott a Polgármesteri Hivatalba. Itt bemutatták a megjelenteknek a Soproni Szuperinfónak és az i.P.L.-nek a Proprimo Marketing Tanácsadó Irodával végeztetett felmérését, melyet a soproni lakosság reprezentatív, 540 fős, 14 éven felüli mintáján vizsgáltak. (Ha valaki még nem tudná, mint ahogyan én is csak itt okosodtam ki: a 14-18 év közöttiek az Y2 nemzedék. Ezen elvek szerint írhattam volna, hogy ma az Y2 város Y2 polgármestere meghívott bennünket, akik Y2 kíváncsiak vagyunk az Y2 jövőre. Az Y2 ház Y2 Házasságkötő Termében sok Y2 gyűlt össze, hogy az Y2 vizsgálat eredményét meghallgassa. No de félre a tréfával!) A vizsgálat tárgya az életminőség alakulása az elmúlt másfél évben. Az adatokat a Gallup Intézet másfél év előtti adataival vetették egybe.
Konkrétan a kérdéskörök az alábbiak szerint alakultak:

  1. Sopron problémái, mennyire elégedettek a polgárok, hol látják a gondokat, feszültségeket?
  2. A lakosság közérzete, életszínvonalával való elégedettsége.
  3. Milyen a polgárok körében kialakult szubjektív értékítélet a városképről, image-profilról (a város biztonságossága, tisztasága, perspektívái, szórakoztató jellege, lehetőségei stb.)?
  4. Hogyan ítélik meg a polgárok a lakhelyfunkciókat (infrastrukturális helyzet, utak állapota, a város megközelíthetősége, tömegközlekedés stb.)?
  5. Miként vélekednek a szolgáltatói funkciókról (oktatás, egészségügyi ellátás, bevásárlási lehetőségek, szórakozási lehetőségek, kulturális programok, sportolási lehetőségek stb.)?
  6. Milyennek tartják a környezet egészségességét, a levegő tisztaságát, a közbiztonságot stb.?
  7. Mennyire elégedettek a polgárok az önkormányzat és a képviselő testület munkájával?
  8. Miként érzik otthon magukat a lakosok a városban, hűségük a város iránt, a lakosság elvándorlásai tervei?
  9. Melyek a legkedveltebb általános- és középiskolák?
  10. Melyek a legjobban működő cégek a városban?
  11. Melyek a legjobb vendéglők, cukrászdák?
  12. Kik a legsikeresebb és legnépszerűbb soproni polgárok?

A város vezetésének célkitűzése, hogy megőrizze, illetve erősítse a város az olyan jellemvonásait, mint jelentős kulturális és oktatási centrum, egyetemi város, szolgáltató központ, gazdaságilag fokozatosan fejlődő település és magas színvonalú életlehetőségeket nyújtó város.
Néhány érdekes részlet a felmérés eredményéből.
A másfél évvel ezelőtti eredményekhez viszonyítva, a gondokat immár nem a köztisztaság, hanem a pénzügyi nehézségek vezetik. A lakosság nem tapasztal életszínvonal-emelkedést. A közérzete jobb az országos átlagnál (ez számokban 1/4-nyi elégedettet, 1/2-nyi közepes elégedettséget jelent). A város lakói szerint lakóhelyük drága és nem tiszta, de nagy jövő előtt áll. Javult, de még így is a legrosszabb a szociális ellátás és a közterületek állapota, jók a vásárlási lehetőségek: kár, hogy egyre kisebb arányban tudnak ezzel élni a polgárok. Szerintük romlottak az iskola- és a lakáskörülmények, stagnál az egészségügyi ellátás színvonala. Erősen romlott az önkormányzat munkájának megítélése, nem változott a vélemény a bevásárló-turizmusról. A lojalitást kissé megingatta a lehetőségek beszűkülő volta, többeknek megfordul a fejében, hogy élni nemcsak Sopronban lehet.
A leginkább szubjektív válaszcsoport a "mik-kik a legnépszerűbbek" Sopronban. Ennek ismertetésébe nem mennénk bele, mint ahogyan - érezve a terület ingoványosságát - ezt a feladatot a szakember sem vállalta fel.
Két kérdés fogalmazódott meg bennem. Az első mindjárt az utolsó csoport kapcsán: ha vannak olyan területek, ahol szakmai vélemény alapján nem feltétlenül jó a lakossági döntések aránya, akkor mennyire megbízható ez, mondjuk olyan esetben, amikor nemzedékek sorsát meghatározó elvi kérdésekben kérjük ki véleményét.
A városnak, helyes vagy nem helyes, de most már van múlt- és jelenképe. Vajon milyen irányba fordítja a polgárt az a reményteljes jövő, melyet magának és környezetének remél? Mennyire elvi alapokon áll ez a jövőkép és mennyire kibogozható ez az olyan kérdésekből, melyek ugyanerre a kérdésre nem is kiváncsiak, és amelyek ezért a kérdésre ugyanúgy képtelenek válaszolni?

- DI -



2000. április 20., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület