CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Különböző raszterek eredményezte fátyolok

Különböző raszterek eredményezte fátyolok
Erdélyi Ház - Varga-Welther Júlia festőművész kiállítása

Egyéni stílus és eredetiség jellemzi Varga-Welther Júlia Erdélyi Házban nyílt kiállítását. Kiállított művein keresztül részesévé válunk annak a fejlődési folymatnak, amely a művésznő utóbbi éveinek különböző, egyenként is fontos állomásait jellemzik.
Az egyszínű, vagy legalább is azonos színskálájú , egysíkú folt-aktok a mozgást, a lendület adta spontaneitást jelenítik meg. Rituális táncok, mozdulatok, amelyeknek részesévé válunk; rituálé a létünk, a létezés örökös ismétlődése, az önismétlés, az azonos létezi formák és elemek, amelyeket szellemi mivoltunk rituális tartalommal, varázslattal tölt meg. Rituális szabályok fogják össze emberi mivoltunkat, amely során józan és önkívületi állapotok spontán fázisai váltakoznak színek, tudatállapotok szerint.

Varga-Welther Júlia vallja, hogy hangulatot fest. Jellemzően visszafogott színvilága mellett a hangulatteremtés szolgálatába állítja változatos technikai megoldásait. A női akt lágy, légies vonalait sejtelmesen fedik a különböző raszterek eredményezte fátyolok. Az akt, a női lét rendkívüli érzékenységét, szépségét és titokzatos melegségét engedi átszűrödni a raszteren, miközben a nyomdatechnikai eljárás adta fegyelmezettség és határozottság kizárja az érzelgősséget.
Fontos a távolságtartás - az igazi nő őszinteségében és titokzatosságában szép. Az előszeretettel használt raszteres vászon, tüll lélegzete is szerves része a képnek.

A kézi jegy, a megrajzolt alak, vagy tájelem közvetlen beavatkozás a vászon felületén. Egy alkotáson belül fontosnak tartja : nem mindent kézzel megrajzolni - a sokszorosító technikák szűrőként engedik át és hangsúlyozzák a spirituális összefüggéseket. Ez a közvetett beavatkozás, - amelyben a véletlenszerűség és a tudatosan használt technikai megoldás közötti arány mértéke maga a művészet egyik mértéke - , a kíméletlen őszinteség hordozója. Az olaj átfesthető minden következmény nélkül. A nyomdatechnika kifejezésben és kivitelezésben egyaránt fegyelmezettséget kíván. Az ilyen jellegű alkotás nem tűr utólagos korrekciót.

A kiállított tájképsorozatra is jellemző a szitatechnika sajátos alkalmazása: a szitafelületet nem mint motívunhordozót, hanem mint festékhordozót használja. Így eléri azt, hogy a különböző nagyon vékony lenyomatok által létrehozott sokféle rétegződés, szín- és térhatása révén életre keljen. Impressziók, gesztusok, életérzések. A gyermekkori élményvilágból felcsillanó kert, gyümölcsös képe a jelenre jellemző hangulati elemet hordozza. A hangulat, életérzés tájképbeli vizuális megtestesítője: a női akt.

Tájképein is fellelhetők azok a jellemző jegyek, amelyek a tartalmi tényezők és formai szempontok közötti egyensúlyt megteremtik: nem geometrikusan szétszabdaltan ábrázol. A természet amorf formáira a különböző méretű raszterek geometrikus rendszerét vetíti rá. Képei nem alakítják át, formáiból nem vetköztetik ki , nem harsogják túl a természet által felkínáltat: hangulatát úgy közvetíti vizuálisan, hogy közben fegyelmet, önfegyelmet és méltóságot követel.


Varga-Welther Júlia kiállítása június 26-ig látható a soproni Erdélyi Házban.


- Tóth Éva -



1999. jĂşnius 15., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület