CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Hány pontig garantált az élet?

Hány pontig garantált az élet?
Veszélyes helyzet, veszélyes reakció

300 pontos eséssel reagált az amerikai tőzsdei index két izraeli rendőr meggyilkolására, egy palesztin elnöki rezidencia leromblására és egy amerikai rombolón (USS Cole) tankolás közben az adeni kikötőben egy robbanószerrel teli csónak ütötte hatalmas lyukra.
A hírek később, úgy egy óra múlva kezdtek érkezni a mediából, az egyik leglátogatottabb weblap is megkésett a hír közlésével.
17 óra 04 perckor már minden valamirevaló tőzsdésnek rendelkezésére álltak a hírek, egy órával korábban keltezték őket.
Az információ hatalma, mely nemcsak a több órás előnyben nyilvánul meg, hanem abban is, hogy hosszabb távon hogyan reagál a gazdasági élet mutatója a hírekre, sokaknak ismét nagy pénzt jelent. A 20-30 elhunyt, ha "megfelelő közegben" történt az esemény, rövid távon esést, hosszú távon háborút, hadianyagfelhasználást, az index emelkedését fogja jelenteni, és aki jobban elcsípi a mélypontot, az "kaszál" nagyot.
Ha elgondolom, hogy a hírekről rövid távon úgy értesülök, hogy történt valami, mert háromszázat esett, akkor ráérek megtudni akár egy óra múlva is, hogy mi történt, mert azért olyan gyorsan nem változik a tőzsde.
Az igazi krach-hoz egyébként is több kell, és akkor már úgyis mindegy, ha pedig elindítottak már más rakétákat is a 350 pont környékén, akkor már inkább hackernek kellene lennem, hogy megtudjam a rakéták célkoordinátáit.
Most már csak egy kérdés maradt: ha benne vagyok a célkörben, érdemes-e elmozdulnom belőle, hogy a hőben elolvadás helyett a későbbi sugárbetegség vagy fagy-, esetleg éhhalál végezzen velem?
Ha úgy döntök, hogy maradok - és miért ne maradnék(?) - még megvárom, amíg a gumiseprős segédek komótosan összetolják az összetépett részvények, fogadási szelvények maradékait a képernyőn is utolsókat rúgó New York-i tőzsdén. Az utolsó mozdulatoknál már mintha valami közeledne. Gyorsan felállok, és érdeklődve figyelem az égből süvítő, egyre nagyobb pontot, melyet már a Jereváni Rádió szerint is jól meg kell nézni, mert olyat többet nem látunk...
Az információ hatalom, és nem tudok válaszolni a címben feltett kérdésre: hány pontom van még hátra, és mindegyik pont más-más kezében?
- DI -



2000. október 12., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület