CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Szilicium-völgy függő világ, szilikonfüggő kultúra

Szilíciumvölgy-függő világ, szilikonfüggő tartósság
Deformálódó kultúra

A 2000. év környéke sok mindent hozott a föld "konyhájára": korábban jelentéktelennek tűnő anyagok, ipari formák váltak fontosakká, néha úgy tűnik, nélkülözhetetlenné. Itt nincs sok vitatkoznivaló: egy világűrbeli történés kiszámítására nagyobb az esély és jóval gyorsabb is egy szuper-számítógép segítségével, mint egy abakusszal. (Golyós számológép). Lapkafüggővé vált a nagy Föld, tőzsdei machinációk, hatalmas vagyonok duplázására-nullázására nyílt lehetőség. Memória- és processzorlapkák árai és anyag-gyártás-vám-áfa-csalásai teszik lehetővé, hogy legyen számítógépünk és működjön is.
A kultúra is átalakulóban van, pontosabban a hagyományoson alapuló kultúra mellett egy alternatív, kifele forduló (extrovertált) és sajátosan primitív kultúra van kialakulóban. Míg az előbbinél is akadt jónéhány külsődleges megnyilvánulási mód, addig az utóbbi egyenesen kimerül a külsődlegességben, néha jobb is, hogy tartalmát még a jel viselője sem ismeri. Ennyi erővel megjelenhetnének afrikai, ausztrál törzsek motívumai is a testeken. Úgysem tudja a viselő, mit is jelent. "Szép, bírom, nekem így jó."
Gyermekeknél a lemosható, lekopó tetkó a divat, öregebbeknél a legváltozatosabb helyen, méretben és minőségben korunk és az UFÓ-k hősei, díszítősorok. (Hogy utáltuk az iskolában! Úgy látszik, ezeknek a fiataloknak nem kellett ilyet írniuk.) Dagadó izmú mesecsodák, a body-building-esek álmai. A pop-sztárok arteficiális (mesterséges) formái.
Kitörölhetetlenül, immáron "örökké", pontosabban néhány évre.
Ugyanis ezen kreatív álmok alakjai a korral és izomtónussal, több-kevesebb folyadékkal, bőr-feszességgel, mirigy-és zsírtömeggel (főleg a hölgyek felső domborulatain) rendkívül erőteljesen változnak.
Néha elgondolom (kevésbé önkontrolláló pillanataimban ki is mondom), hogy tudja-e a tetkó-vászonként szenvedő, hogy a mirtuszból 10 év múlva drótkerítés, a Hófehérkéből banya, a dagadó muszklis hősből lógó mindenű aggastyán lesz.
Ekkor pedig vagy elfogadják a fiatalkor immár örökre viselendő hülyeségeit az alkotások tulajdonosai, vagy korrigáltatják. Mondjuk, szilikonnal lehet a hervadó, sziromhullató rózsából aszimmetrikus luftballont alakítani, terhes férfivá varázsolni az egykori Rambót, de addigra mások lesznek a hősök, és új bőrt kevesen növesztenek. Lehet, hogy az ifjúság hiányzó tulajdonságai akkorra már tudatosulnak, lehet, hogy állandó tüskeként irritálják a viselőt. Ők most még nem tudják, de el tudják-e majd viselni?!
Hová lesz addigra az a "kultúra", ami az embert ennyire becsülte? Lesz-e egyáltalán a kultúrának alanya, aki 2000-ben csak ennyire becsülte saját magát?
- DI -



2000. augusztus 10., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület