CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 16., kedd, Csongor napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Merre az előre és merre a hátra

Merre az előre és merre a hátra
Az időben eltévedt üzenet


Nyolc nap múlva itt az új ezredév, és itt a XXI. század azok számára, akik valamilyen módon a keresztény időszámítást követik. Nem lesz tűzijáték, nem lesz világ körüli közvetítés, csak itt-ott, egyeseknél és a közösségekben meggyullad egy gyertya egy zöld koszorún. Békésnek látszik a Föld, noha gyilkosságokkal árasztják el szobáinkat a hang- és kép-adóvevők. Mi pedig arra törekszünk, hogy ezeket a híreket mindenki és minél előbb megtudja.
Hivatalosan is elkezdődik a karácsonyi hajsza: akin még van egy darab ép bőrfelület, az utolsó erejével harcbaszáll.
Akit nem izgat a marha-kergekór, az egy darab marhahúsért, aki akcióban 15%-kal olcsóbban látja az anyagot, az máris ott terem, hogy megvegye. (Majd a szomszédban leértékelés nélkül olcsóbban látja a kirakatban: ekkor üti meg a Guttmann és emlékezik visza, hogy nem tanulta meg annak idején, hogy a százalékszámítás relatív, az ár abszolút.)
Magam is harcba szállok a békémért: hol van már a békességszerzés reménye, hogy másnak, aktívan szerezzek békét! Amikor anélkül egy emberfajta sem nevezhető meg, hogy kézigránátok ne robbannának körülötte? Amikor már a jelképeket sem szabad használni, mert "az túl szabadszájú", helyette szürrealizmust mondunk, mert az előkelőbb, meg kevesebben is értik. Hogy igaz-e, az igazán mellékes! Szegény Ady! Félve dadogom gyermekeimnek, hogy az úton a szél felkavarta a vörös leveleket, és nekem eszembe jutott a "Párisba tegnap beszökött az Ősz". Nem lesz baj belőle?
Hol kezdjem az új évet? Mi lesz, ha a karácsonyi égősort rejtő ablakokat, mivel hétágú a gyertyasor, kövek fogják bezúzni? Esetleg egy "amatőr művész" fehér szórófestékkel kíván emléket állítani ennek az adventnek.
Nincs több kibúvó, elkezdődik az új korszak, és ugyanaz az ember ugyanúgy csinálja tovább. Én még lehetek más, mert akarok más lenni és Te is lehetsz, mert olvastad ezt. "Itt járt s hogy itt járt, én tudom csupán " - forog tovább fejemben Ady, miközben félrehúzódom egy december-közeli kopasz ág suhintása elől.
- DI -



2000. november 23., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület