CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Apró "stückök" kergettek az őrületbe

Apró "stückök" kergettek az őrületbe
Kiállításmegnyitó Török indulóval

Imádok kiállításmegnyitókra járni. Bár az utóbbi időben egyre jobban zavarnak a zenei betétek.
- Amíg a látogatók gyülekeznek, addig szeretnék egy kis Beethovent - mondja a művész. A szervező érti. Hangosítás fel, muzsika indul. Csak diszkréten, hogy ne zavarja a műértő közönség laza csevelyét. Annyira azért nem diszkrét, hogy meg ne jegyezze valaki a látogatók közül, hogy ez Ravel. Nem számít, mondja a szervező, úgysem veszi észre senki. Engem azért nem a Beethovennek mondott Ravel zavar (annyira).
Még a szólószámok ellen sincs kifogásom. Hadd örüljön a lehetőségnek a zenész, ha már annak ment, néha kell neki a (garantált) taps, a közönségnek meg - különös tekintettel némely kiállítási anyagra - a minimális esztétikai élmény, a szervezőnek meg - a szólista családtagjai és szomszédai révén - a minimális létszám.
A pontosítás végett azt is megmondom, hogy eddig úgy konkrétan mely apró stückök kergettek az őrületbe. Mozart török indulója, meg Kis éji zenéje, Joplin Ragtime-ja. Fene a kifinomult ízlésemet, gondolhatja bárki, miközben úgy intellektuális talajon terelgetve tovább a magvas kultúr-problémát, arra gondolhat, hogy talán a fent nevezett zenedarabok valami oknál fogva a kiállítás hangulatához nem illettek volna. Abban azért majdnem biztos vagyok, hogy Hindemith ebben a formában kiállítóteremben nem fog elhangzani, mert a probléma oka más. Ezek a kis zenei betétek a megnyitó alatt a legváratlanabb pillanatokban hangzanak fel, és nem holmi agyament happening részeként, hanem üzleti szempontból életbevágóan fontos mobilhívások jelzéseként. Ha létezik annyi arrogancia - saját fontosságának tudata mellett - valakiben, hogy az általában jó akusztikájú kiállítóteremben a mobilját elfelejtse kikapcsolni, mi lehet annak az akadálya, ha az üzlet is úgy kívánja, hogy Hindemithből is mobilszignál legyen?

szöveg és fotó Tóth Éva



2000. jĂşnius 13., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület