CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Fehéren messze világló templomtornyaink

Fehéren messze világló templomtornyaink
Sütő András:
Ne hagyjátok a templomot!

Alig egy éve múlt, hogy Molnár Dénes marosvásárhelyi művész a soproni közönségnek erdélyi templomokat megörökítő fametszeteit elhozta. "Életem nagy nyeresége a veletek való találkozás" írta ez év elején - mint utólag kiderült - a halál árnyékának völgyéből. Hogy pontosan mire gondolhatott, már nem tudjuk meg, mert azóta az ittmaradottak szomorúságával értesültünk Molnár Dénes korai haláláról. Emlékére tesszük közzé Sütő András alábbi írását, a szerző engedélyével, amelyet ezúton is köszönünk.




Az Úrnak 1301-ik évében III. Endre halálával megszakadt az Árpád-ház férfiága: A trón betöltésének drámai küzdelmekkel terhes kora kezdődik el és csapolja erejét, vérét a nemzetnek. Kihalt a honfoglaló és országépítő Árpád-ház, de fennmaradt és rossz századok viharzónáin küzdötte keresztül magát napjainkig a magyarság.
Millenniumi emlékezéseink vezérmotívumaként hangzik el gyakorta, hogy megannyi kihalt vándor nép között csodával határos tény a magyar állam létrejötte a Kárpát-medencében. A csodának persze magyarázata van, Szent István által megtartó erőnkké lett, vén Európának fiatal, erős népévé növesztett minket a keresztyénség felvétele.
Indulhatunk máris – templomnézőbe. Erről kell ugyanis röviden szólnom; Erdély műemlék-templomairól, amelyeket Molnár Dénes grafikusművész örökített meg – hogyan is? Mi végett? Különös művészi indítékról adok hírt, felebarátaim! Az első tatárjárás óta, megannyi borzalmas pusztítás, hungarocídium és templomdúlás, rablás, omlasztás, fölégetés után; a mohácsi tragédiánál is nagyobb veszteséggel járó Trianon-i országdarabolás után újabb tatárjárás veszedelmeként sújtott le ránk a 80-as években a falurombolás híre: Románia hírhedett diktátorának az a terve, hogy az ország tizenötezer falujából háromezret hagy meg, a többit eltörli a föld színéről.
Templomostul persze! Tájékozódásait ilyenformán, akár Batu kánét hajdan, karcsú, fehéren messze világló templomtornyaink is meghatározták. A magyarfóbiában szenvedő államelnök-pártfőtitkárt kiváltképp a Székelyföld magyarságának kompakt mivolta, nemzeti szellemiségének ereje nyugtalanította. Rángógörcs indulat fogta el olyan fogalmak hallatán, mint: Árpád-kori templom, ezeréves magyar műemlék Erdélyben. Ezt tudván, hallván Molnár Dénes: művészként, magyarként, székelyföldi születésű grafikusként indult vándorútra ceruzával, ecsettel templomot menteni, azaz átmenteni Árpád-kori értékeinket romboló szándék elől a művészet dimenziójába. Így született híressé vált sorozata, nevezvén magát újból sorozatok emberének. Epitheton ornansa lenne ez a művésznek, aki csillagképekben is elidőzik emberlétünk titkait fürkészve? Annyi bizonyos, hogy múzsáinak sugallata sajátos nemzeti sorsot is jelez: Honfoglaló népét Árpád nem Árkádiába vezette. Lepkefogásból, idillből virányos, csalogánydalos mezőkön a magyar művésznek jutott mindétig a legcsekélyebb lehetőség. Hisz gyakorta tűzből, vérzivatarból, halál csontkezéből kellett a szépséget kimentenie. Erdélyi magyar festő- és grafikusművésznek így lehet szellemőseként a várvédő, kardos poéta Balassi Bálintot is megnevezni. Változó időkben – úgy tűnik föl – változatlan vonása ez a magyar esztétikumnak. Németh László úgy hívta: sorsnyomás. Törvénye Molnár Dénesnek is. (Megjelent Molnár Dénes Erdélyi templomok című kiállításának katalógusi előszavaként a budapesti Vármegye Galéria kiadásában.)



2000. május 14., vasárnap 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület