CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Reális értékelés, széles kínálat


Reális értékelés, széles kínálat

Megnyílt a Soproni Ünnepi Hetek

A Soproni Mazsorett Csoport és a gyermek néptáncegyüttesek Fő térre vonulásával kezdődött a nyitó ünnepség. A lassan a tér két-harmadát megtöltő nézősereg érdeklődését jól lekötötte a csinos lányok vonulása. A szines forgatagban az évek-évtizedek óta itt is találkozók örömmel fedezték fel egymást. Sopronnak kétségtelenül ünnepe ez a nap.

A Himnusz elhangzása után Dr Gimesi Szabolcs polgármester úr lépett a mikrofonhoz, hogy a protokoll idő adta korlátokon belül szép beszédben nyissa meg az esemény-sorozatot. A beszéd fő erénye mindenképpen az volt, hogy távlatokban gondolkodva szűrt le tapasztalatokat és támasztott igényeket az Ünnepi Hetek programjaival szemben. A SÜH - érdekes, hogy a lazán vett rövidítés csak az utóbbi évtized terméke - szerepe egészen más volt indulásakor, amikor az ünnepi beszéd mondója és jelen sorok írója is csak bonyolult ellenőrzések rendszerén tudott az ország más részéből a lakásához jutni, a közvetlen határmenti területekről nem is beszélve. Ez a fajta "oldó varázsa" csakúgy, mint a "bevásárló turizmus" csábereje csökken a területnek - zárkózunk árakban is Európához .A gazdasági nehézségek láttán pedig hajlamosak vagyunk először a kultúra "nadrágszíján" húzni egyet. Örömmel hallottuk a város első emberének szájából, hogy a meghirdetett szándék semmiképpen nem ez. Sopronnak meg kell mutatnia, amire büszke lehet és meg kell teremtenie azokat az alapokat, amelyeken fejlődve a jövőben is büszkék lehetnek az itt lakó emberek.

A méltán tetszést aratott beszéd után a Budepester Klezmer Band koncertje kezdődött volna, ha a technikai nehézségek a kezdés időpontját jó 25 perccel el nem tolják, pedig kiváncsi lettem volna Dunai Tamásra és budapesti barátaira, akik a zsidó ünnepek zenéjét szólaltatták meg.(Számomra jó 300 méter távolságból,mert beleuntam a várakozásba, de így is túl jól hallható módon. Mi lett volna, ha ott maradok tőlük 10 méterre?)

Megnyílt a Soproni Ünnepi Hetek. Ne elemezzük előre a sokrétű program szerkezetét, az elveket és a gyakorlatot, mely a sorozat vázát kialakította.Ne beszéljünk a város közművelődési rendeletéről (tervezetéről) - bár sokkal jobban kapcsolódik a mai naphoz, mint a megnyitó bármely szereplője! Inkább alkalmanként beszéljünk az egyes programok sikerességéről vagy kevésbé sikerült voltáról. Holnap már a kiállítások nyitó napja lesz, sőt ma este már a soproni színművészek töltik meg hanggal Fertőrákos barlangszínházának terét. Sok sikert, Ünnepi Hetek!

- DI -
Foto:Pluzsik Tamás gépével



1999. június 18., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület