CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Ki tudja, melyik a legnehezeb időszak?

Ki tudja, melyik a legnehezebb időszak?
375 éves a Soproni Katolikus Konvent

A Soproni Katolikus Konvent 375 éves története a millennium alkalmából az Uniinvest Mérnöki Iroda, Steiger kőfaragó és Sopron Város Önkormányzata segítségével látott napvilágot. A munka alapját Bán János kéziratos munkája jelentette, melyhez további fejezeteket fűztek Dr. Dívós Lajos, Dr. Házi Jenő, Dr. Hetény János és Dr. Kovács József László (aki a kötetet szerkesztette és a Konvent történetét kiegészítette).
A könyv szövegét Sarkady Sándor gondozta, a képeket, reprodukciókat Lobenwein Tamás készítette, az előkészítés Árendás György munkája.
A puritán, de igényes kivitelezés, szép nyomás, olvashatóság és helyesírás a Hillebrand Nyomda Kft munkáját dicséri.
A könyvhöz előszót Dr. Pápai Lajos püspök írt. Szép szavai mellett nehéz elmenni megjegyzés nélkül. Itt a feladat korántsem az volt, hogy - a sokak mellett - méltatlanul félreálított Bán Jánosnak elégtételt szolgáltasson, hanem egy olyan egyedi kezdeményezés történetét írja meg a szerzők együttese (sok tompítás és él elvétele mellett), mely a klerikusok és laikusok példaértékű együttműködésének - jelenleg is - működőképes példája, az egyház hivatalos, centralizáló szándéka mellett is.
Történetisége hozzátartozik Sopron történelméhez, annak minden viharával, feszültségével együtt. A céhek történetével kezdődő és az idő előrehaladtával egyre kevésbé megítélhető események leírása arányosan rövidül, noha jelentőségük nem csökken. Így válik tudatosan röviddé a meghurcoltatás időszaka, hogy az utolsó tíz év nyúlfarknyi leírásával egészüljön ki a Konvent történetét feldolgozó könyv.
Az én korosztályomnak és a hozzám hasonló oktatási szemléletben részesültek számára, akik a "házi kiadást" nem olvasták, bőven tartalmaz történeti meglepetéseket is a könyv, de példaértékű leírása egy olyan közösség keletkezésének és fejlődésének, mely bizonyos elveket együttesen vallott és vall ma is.
A könyv a Konvent jelenlegi elnökének szavaival zárul. A hét végén, amikor az ünnepelt 375 éves lesz, és ünnepi szentmisével, Ünnepi Gyűléssel, agapéval emlékezik meg e hosszú és eredményes időről, nem tudom, hogy élőszóban el fog-e hangzani az a bocsánatkérés, mely ebben a zárszóban megtalálható. A cuius regio, eius religio elve alapján működő városi vezetések ideje sok és kölcsönös igazságtalanság története. A protestánsokkal való kölcsönös kiengesztelődésre való felhívás így érvényes mindazok számára, akik ezt a hírt olvassák, akik esetleg történeti munkaként veszik meg a könyvet, és azoknak is, akik bármilyen módon nem tudnak részt venni ezen a közös ünnepen.
A hűséges őrzőknek szól a zárószó, akik minden múltbeli és jelenbeli cselvetés ellen megtalálták az elveknek megfelelő utat, és az út tanulsága az, hogy ez a közösség a helyes magatartás egy olyan környezetben, ahol külső vagy belső ellenség elől kell megvédeni azt és azokkal, akikkel és amit fontosnak gondolunk.
- DI -



2000. oktĂłber 11., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület