CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Bach benézett az ablakon

Bach benézett az ablakon
Ad multos annos Soproni József!

Október 4-én töltötte be 70. évét Soproni József Kossuth-díjas zeneszerző, a Zeneakadémia rektora...és még sokáig folytathatnánk a sort. Nem változott semmit. Megmaradt ugyanannak a kedves, nemesen lokálpatrióta soproninak, aki mindig is volt.
Sokan és sokat mesélhetnének róla nálamnál illetékesebbek, de kérem, elégedjenek meg azzal, amit én mesélek, immár egy hónapos késésben, de még időben.
Sok tekintetben ez unokáimnak már mese, hogy él egy bácsi, aki fiatalabb korában fenn csúszkált a Domonkos Templom orgonista-padján. Mindig észrevettük, ott lenn, mert az ünnepi mise átvezető részeiben, amikor a "Gömbi" által vezetett kórus éppen nem valamilyen miserészt énekelt (akkor még a polyfónia "mindenvasárnapos" volt ), szóval különös, de már akkor is jellegzetes akkordok csendültek fel.

Volt ebben a zenében egy különös folytottság, valami titok, ugyanakkor valamiféle kérlelhetetlen logika, kikerülhetetlenség, melynek vastag akkordjai közül csak néha bukkant a felszínre az érzelem egy-egy kis csiszolt gránitja, hogy visszaverődjön a barokkk templom festett égboltozatjáról a fény, ami végigkísérte művészetét.
Mindig is tanár volt. Tőle tanultuk a pápai himnusz helyes (és még ma is a legtöbb helyen helytelenül énekelt) pontozott ritmusát, tanulhattuk a szerény, halkszavúság tudásban meggyőző erejét.

Eltelt egy évtized, és négy tenager (akkor még nem így hívták őket, csak gimnazistának) Törzsök Béla bácsi kórusából eléje állt a zeneszerzőnek, hogy a kórus által "ősbemutatott" két kórusművet (Őszelő és Dionysos borából) négyen elénekelhessék neki. S ő meghallgatta, mosolygott és gratulált. (Pedig mennyi minden mást mondhatott volna!)
Aztán teltek az évek, születtek a művek, melyekből egy csokor éppen ma este hangzik fel a Kossow házban tiszteletére.
Ő pedig ebben a zsúfolt programban egyetlen kérésre másfél órát szakított, hogy segítse szakvéleményével a Soproni Szent György Templom orgonájának ügyét, melyet oly mostoha körülmények között - milyen "véletlen" - az ő vezetésével restauráltak, hoztak helyre 1957-ben. Hogy milyen eredménnyel, azt csak kevesen tudják. Hogy milyen etalon-értékű, autentikus Bach felvételek készültek ezen az orgonán, Magyarország legrégebbi, a halálból megmentett, működő orgonáján, Lehotka Gábor előadásában.
Soproni József odaült a mechanikailag csaknem roncs orgonához. Ha már láttak rajzfilmben egy göthös lóból paripává változni valamit, akkor ezt kell beszorozni x-szel. Keze - akár a régi időkben - röpködött fel és alá, miközben lába biztosan tapadt a pedál egy-egy tagjához. Nem saját akkordokat, hanem klasszikust, Bachot játszott. A hangok pedig áthatoltak a gótika ívein és meg sem álltak az égig. Bach "vette az üzenetet" benézett az ablakon, és mosolygott. Szálltak a dallamok, szigorú ritmusban és kérlelhetetlen pontossággal. Senki nem hitte volna el, hogy ez a hangszer így is szólhat.

Aztán elmondta "mellesleg" a soproni orgonák jó részének történetét fejből idézett évszámokkal, a Szent György orgonájának történetét, amit egyszerűen ki akartak dobni valamikor, de megmutatta a játszóasztal régi helyét ugyanúgy, mint fent a barokk főfal mellett a stukkón a régi torony harangkötelét vezető lyuk helyét.
Ki fogja ezt tudni, ki fogja mindezt tisztelni vagy emlékezni rá?
Őt ez a legkevésbé sem érdekli. Tisztul körötte a világ. Megadatott neki, hogy sok mindent színhelyesen, feketében vagy fehérben lásson. Sok tekintetben felfelé néz, mint ahogyan mi is, egykor, minisztránsok, a Domonkos Templomban, amikor az a zene megszólalt.

Isten éltesse még nagyon sokáig egészségben és munkabírásban Soproni Józsefet! Ajándékozzon meg bennünket jelenlétével, kedves, mosolygós tanításával, természetes vidámságával! A segítséget pedig köszönjük.

fotók Pluzsik Tamás gépével és szöveg
- DI -



2000. november 10., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület