CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 23., kedd, Bel napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Honnan az öröm?

Honnan az öröm?
A Schine Graz kiállítása a Várkerület Galériában

A Graz-i Képzőművészeti Kör anyagából nyílt kiállítás a Várkerület Galériában. Az eredeti névsorban Irene Daxböck, Helga Gaisser, Margit Reisch, Olga Trebos és Gertraud Wamprechtsamer nevei láthatók. Helga Gaisser és Gertraud Wamprechtsamer nevével rövidebb lett a végleges névsor, viszont csatlakozott a kiállítókhoz Maria Buchhaus, utóbbi mindannyiunk örömére. A kiállított művek nagy része a nyári helyi képzőművészeti táborban született, vagy annak élményanyagából táplálkozik. Láthatóan sok a városunkban-városunkról vagy annak környékéről mesélő alkotás, hangulatában pedig csaknem mindegyik jól illik a területhez: mintha itt született volna. Nem is vagyunk olyan messzire!?
A tárlatot a Soproni Képzőművészeti Társaság elnöke Sz.Nagy Sándor nyitotta meg.



Margit Reisch képei között kollázsok és kék-piros alapszínben utcarészletek láthatók. Az absztrakt és kollázs közös formai megoldása az "egy törzsből" felfelé szétterülő forma, mely a nyitás, vagy - ellenkező oldalról - a befogadás lehetőségét rejti magában, s megfelelő képi osztással nagyon jó hatást ér el vele a művész. A jól komponált, kevés anyaggal, de expresszíven elénk tárt településrészletek előtt is szívesen meg-megáll a látogató, hogy a képeken keresztül hozzáférhető levegőből jót szippantson.

A kiállítók közül legegységesebbek és legérettebbek Maria Buchhaus képei. A nagyon kevés anyaggal, lényegretörően, nagyon egyszerű formákban-kihagyásokban megjelenő látványok kicsit konstruktivista módon, de a valóságot sűrítve, lényegi elemeit jól megragadva hatnak a látogatóra. Egyszerűségüket nem lehet eléggé dicsérni, emellett természetesen jól komponáltak és ugyanazt az örömöt árasztják magukból, mint Reisch képei. Ezekből a képekből a velük és témájukkal foglalkozás szeretete árad letagadhatatlanul, ennek az őszinte ajánlatnak pedig nem lehet ellenállni.

Olga Trebos-nál ugyanez még kevésbé érződik. Ő még küszködik az anyaggal, többszöri és vastagságában már szinte plasztikus hatást is keltő képei talán a legkiforratlanabbak: alkotójuk még láthatóan nem találta meg a saját magát is kielégítő anyag- és formanyelvet. Ez a nyugtalanság átszáll a nézőre is, és a zöldek nehézkes kezelésében az átgondolt formák sem tudják igazán hatásukat kifejteni.

Irene Daxböck képanyagának nagyon érdekes az összetétele: találhatók benne olyan absztrakt alkotások, melyek ugyanakkor jól asszociálhatók konkrét, realista formákhoz, tájakhoz, jelenetekhez. Ezek azok a képek, amelyek a kritika írójának az övéi közül a legjobban tetszettek.

Kedves és érdekes az a légszerűen, könnyeden papírra vetett toronyegyüttes, mely a látogatónál a hatást nem tévesztheti el. Merész színösszeállítása mellett is sajátos hangulata van: impresszív, egy pillanatnak a nagyon jól sikerült megfogalmazása, láthatóan könnyed módon. Ami kicsit meglepő, ahogyan ugyanezen bravúrosnak mondható képek alkotója közelít a reális megfogalmazás felé, lefest egy udvarrészletet vagy két madarat, úgy már nem képes ugyanerre a könnyedségre, elvonatkoztatásra: nem tudja ugyanúgy a lényeges és kevésbé fontos elemeket különválasztani. Egyértelműen jobbak az elvonatkoztatottabbak.
Aki a város lakói közül veszi a fáradságot és megtekinti a Várkerület 19-ben ezt a kiállítást, jó érzéssel hagyja ott a termeket még akkor is, ha mindent nem értett meg és mindent nem tud a sajátjának elfogadni. Azzal az örömmel, az alkotás örömével mindenképpen gazdagabban távoznak, mely az értékteremtés egyik fő mozgatórugója. Ez pedig letagadhatatlanul látszik minden kiállított képen. Már akkor sokat nyert a közönség, ha csak magának teszi fel a kérdést: honnan az öröm? Hátha egyszer ő is - bármi más módon - ugyanezt érezni szeretné!
- DI -



2000. március 13., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület