CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Már a felsorolás is fárasztó!

Már a felsorolás is fárasztó!
Soproni Ünnepi Hetek 2000.

Még nem jött ki a nyomdából, még meghívást sem kaptunk a hivatalos sajtótájékoztatóra, mégis már nagyjából tudjuk, hogy a jubileumi év háromhetes sorozata körülbelül ugyanolyan lesz, mint eddig volt. Ha a Millenniuminak elkeresztelt Gyermeknéptánc Fesztivál mellett (ennek legalább neve van!) bárki komolyabb spontán utalást találna a műsorban arra, hogy hol is járunk időben és Európában, a műsorszervezők egy-egy db jó magyar forintot tartanak meg maguknak. A város úgy gondolta, hogy az ünnep csak névhez (SÜH) és nem alkalomhoz (jubileumi év) kötődik. Jellemző, hogy úgy határoztak: a kongresszusok szervezését nem az alkalommal kell kezdeni, ahol mondjuk Sopron ezer éveiről beszélhetnének elismert tudósok és közéleti emberek, hanem bontással, hogy egyszer majd más, talán jobban fizető társaság gyűlhessen össze az újonnan kialakított helyen.
Valószínű, hogy minden korosztály és polgári szint, mert nekünk már ilyen is van, talál benne magának valót.
Nyilván lesz, ahová valaki megengedhet magának egy belépőt, és biztosan lesz olyan esemény, ahová a presztízs visz el valakit.
Felvonulással, polgármesteri beszéddel, és slágerekkel kezdődik június 23-án az Ünnepi Hetek sorozata és július 16-án ér véget, még nem teljesen ismert körülmények között.
A Fertőrákosi Barlangszínház Tenorok Koncertje operaegyveleggel, Erkel Bánk bán-jával, Verdi Aida-jával és Traviata-jával csábítja az operarajongókat.
Június 24-július 1-ig tart az immár hagyományos Régi Zenei Napok. Kb. a megszokott szint várható. Az idei évnek nem lesz Bilson-ja.
A Nyári Színház Játékok alatt a jövő évadra tervbe vett Marica grófnőt nézheti meg a közönség (előre?) a Soproni Petőfi Színház előadásában. A játékok pikantériája, hogy az ugyancsak jövő évi műsorban szereplő M.Schisgal: New York, New York Bence Ilonával és Haumann Péterrel lesz látható és hallható. (Nem irigylem az ezt követő évadbeli soproni felújítás szereplőit!)
Világzenei Vándorfesztivál néven a klezmer zene amerikai sztárjai, a Vujicsics együttes és moldovai cigány rézfúvós együttes lesz hallható.
A Győri Balett Az operaház fantomja című táncdrámát táncolja.
Az igényesek számára nyilván az egyik csúcspontja a műsornak a Tizenöt zsoltár Sebestyén Márta és a Gryllus testvérek előadásában (Szent Mihály templom).
Kétszer szerepel a Soproni Liszt Ferenc Szimfónikus Zenekar, érdekes lehet az angol Frensham Heights Ifjúsági Zenekar és kamarakórus koncertje (Szent Mihály templom) és Paulikovics Pál (gitár) és Stuller Géza (hegedű) koncertje (Mozart, Tartini, Paganini művek).
A jazz kedvelői Class Jazz koncertet hallgathatnak. Közreműködik: Horgas Eszter – fuvola, Creatív Art Jazz Trió: Vukán György zongora, Berkes Balázs bőgő, Balázs Elemér dob.
A szabadtéri programokon népművészeti és népi iparművészeti kirakodóvásár (Fő tér), kézműves játszóház – gyöngyfűzés, agyagozás, vesszőfonás, bábkészítés, gyékényezés, csuhézás, bőrözés, nemezelés, szalmafonás, Millenniumi Gyermeknéptánc Fesztivál, Népi játékok és utcatánc (Várkerület), Szent Iván-napi tűzugrás, a II. Nemzetközi Csodabogár Találkozó, Nemzetközi Veterán Autós-motoros Rally-ben lehet gyönyörködni.
Vasárnaponként térzenék gondoskodnak a belvárosiak korán keléséről.
A kiállításokon (soha nem késő!) az 1998. évi Szombathelyi Nemzetközi Textilbiennálé díjazottjainak kiállítása (Festőterem, Petőfi tér 8.), ill. a XII. Soproni Érembiennálé díjazottjainak kiállítása (Lábasház, Orsolya tér 5.) lesz látható. Tímár Antal festőművész kedvelői a Várkerület Galériába vándorolhatnak, az Erdészeti Múzeumban Schármár Károly emlékkiállítás, az MMH-ban, ha addig el nem bontják, az I. Kisalföldi Fotószalon, a Soproni, győri és Mosonmagyaróvári Fotóklub közös kiállítása lesz látható.
A sportok kedvelői SÜH BMX országos bajnokságban, Székely Z. nemz. torna emlékversenyben, SÜH Sopron Kupa ökölvívó versenyben, SÜH tájékozódási túraversenyben gyönyörködhetnek, SÜH Kupa férfi kézilabda tornán, SÜH Kupa női tekeversenyen, SÜH Kupa moto-cross versenyen, Futures teniszversenyen, SÜH Kupa férfi tekeversenyen szurkolhatnak kedvenceiknek júniusban, míg júliusra a SÜH Scarbantia-Gösser Kupa női kispályás labdarúgó torna, a SÜH Veterán autó-motoros találkozó, a SÜH Sopron Kupa tájfutó verseny, a SÜH Kupa férfi-női strandröplabda torna, SÜH-Sopron Plaza teniszverseny, a SÜH-Sopron Plaza Fertő tó kör futóverseny és a SÜH-Kario Kupa vitorlásverseny marad.
Érdemes válogatni! Van, amiből lehet, van, amiből nem és főleg van, miért.

szöveg - DI -



2000. május 24., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület