CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

A szerzői névvel való megtévesztés minősített esete

A szerzői névvel való megtévesztés minősített esete

Könyvhét, Polcz Alaine: Az életed, Bíró Berta



A Könyvhétre jellemző mohósággal várta sokunk Polcz Alaine új könyvét, mellyel a szenvedés avatott és a thanatológia ismert szakértője, aki legutóbb éppen szakácskönyvével aratott méltán nagy sikert, jelentkezett.
A könyvvel a szociográfia egy dokumentarista szabályos riportkönyvét, magnós riport leírt változatát kaptuk nagyjából kézhez. Tartalma nem volt ismeretlen, hiszen Erdély és az ottani pusztulás "avatott szakértői" jártak többször is városunkban: aki erre kíváncsi volt, ott mindent megtudhatott.
Valahogyan egy fura kettős érzés kerített hatalmába. Mintha Bartók egyik fonográf hengere került volna birtokomba: kivitelezése, a beszéd, az összefüggések elmosódottsága, a személyessége és számomra személytelen, érdektelen volta mind-mind emellett szólt. Mit csináljak vele? Lekottázzam? Összehasonlítani nem tudom, minőségében számomra élvezhetetlen. Ennek a minősítésnek pontosan megfelel képi anyaga is, ismétlődő, unalmas, mely silány voltában semmit nem bizonyít sem negatív, sem pozitív oldalról. Ettől függetlenül persze lehet érték a henger maga, mely egy határokat és távolságokat kibíró barátság bizonyítéka egyben."Távolról könnyű", mondják erre sokan.
A másik, erre a könyvre bevillanó "élmény" pedig Törőcsik Mari sikertelen riporteri "beugrása, bevánszorgása". Állandó elalvási inger gyötör már a könyv egymondatos kérdései elején. Egyszerűen unalmas. Ha engem, mint gyengeelméjűt, már a kérdésekkel így terelgetnének, én inkább hátat fordítanék. A riportalanynak volt igaza: nem lett ebből irodalom. Dokumentumként, melyből sokan és sokat meríthetnek, kellett volna elrakni. Levéltárban, történeti gyűjteményben lenne (csak) helye.
A szerző nevét - nem szívesen mondom ki a Hospice alapítójáról és aligha túlbecsülhető ismeretek szerzőjéről - most nem arra használták, amit érdemel: vele adják el a könyvet, ami sok minden, de nem az, amire bárki is gondolna, gondolhatna az előzmények ismeretében. Joga volna mást és jót várni, mást és jót alkottatni, de itt valami-valaki, egy őszinte kritika hiányzott. Üzlet lett egy névből, ami mögött nem akárki van. Igen, ismerjük ezt a módszert a képzőművészet számos ágánál és személyénél. Játszottak türelmünk sokszor feszes húrjain silány, de szignált "alkotásokkal".
Bennem mindig élt a remény, hogy van az életben legalább egy dolog, ami komolyabb annál, semhogy visszaéljenek személyesen vele. Most ez a bizalmam ingott meg. Lesz-e még időm, lesz-e még másnak ideje helyrehozni ezt a tévedést?
Amikor elmentem a Panónia Med Hotel Kongresszusi termébe, abban reménykedtem, hogy kapok valamiféle magyarázatot. Jó szándékot, alapítványt, egyesületet, koporsóravalót a Bíró Bertáknak, hogy ne legyenek a "kerítésnek támasztva".
A Pont Kiadónak valóban szép szándékai vannak, kiadványaik egy része - bár országjáró gyermekpszichológusok révén már hallottuk a témákat - tiszteletet parancsoló, de magáról a kiadóról nem szeretnék írni, talán szintén jelen levő kolléganőm magára vállalja.
Polcz Alaine könyvével kapcsolatban nem változott a véleményem, sőt, most már a kiadó állításával szemben hangsúlyozom a fedőlap stílusbeli hiányosságait, színkomponálatlanságát és albumnak még a legjobb indulattal sem nevezhető képminőségét. Állítom, hogy a kiadó tévedett, amikor ennek a kiadványnak irodalmi értékét megítélte.
Ahogyan hallottuk, Polcz Alaine több munkája is megjelenik, remélhetőleg ezek már, ha szakembernek, ha érdeklődőnek, de egyaránt több haszonnal lesznek forgathatók.

Szöveg - DI -



2000. jĂşnius 06., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület