CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Pluzsik Tamás írása

Pluzsik Tamás írása

Fiókok mélyén kotorászva...:
A PAPI

A közelmúltban a családban egy évek óta nem használt bőröndre volt szükség, melyet ki kellett ürítenem. A koffer régi fotókkal volt tele, melyek közül jó néhány már nem is tudom mi célból és egyáltalán miért készült. Emlékek, gondolatok, elmúlt pillanatokról...

A PAPI

Régi emlék, talán 1968 tavaszát írtuk, amikor az Egyetemi Tornacsarnokban nem csak hogy rangadót, hanem egyúttal csarnokavatót is játszott az azóta már annyiszor megénekelt, legendás SMAFC. Az ellenfél az a Honvéd, melynek például egyik centere Temesvári Ottó, annak az akkor éppen két éves Andreának az édesapja, aki később a család nevét a vörös salakon elért sikereivel tette még ismertebbé.
Egy nem éppen önszántából rövidre nyírt frizurájú fiatalembert szólítottak pályára az időmérő asztaltól: Balogh Sándort. Sanyi akkor éppen, mint úgynevezett előfelvételis, a hódmezővásárhelyi lövészezred tüzéreként szolgált, és ha már egyszer kapott egy - akkori szóhasználattal élve - hosszú eltávot, miért is ne játszott volna, és ugyan miért is ne dobott volna 16 pontot, a Lendvai - Temesvári válogatott centerduó mellett.


Valamikor, talán a nyolcvanas évek elején, a GANZ MÁVAG ellen, a légtér korlátlan ura, 10-es mezben: a Papi.

Aztán teltek az évek, majd közel két évtized múlva az élet úgy hozta, hogy szomszédok lettünk. Sanyi két remekbeszabott kisfiúnak, Gergőnek és Marcinak lett komoly és szigorú édesapja, akik őt történetesen Papinak szólították. Mivel a két kis csemete gyakran volt nálunk, egy idő után úgy alakult, hogy Sanyi megszólításilag nekünk is Papi lett.

Idő közben jó sorsunk úgy hozta, hogy feleségemmel mi is kisbabát vártunk, aki ugyan nem éppen problémamentesen, de két kiló körüli testsúllyal szerencsésen világra küzdötte magát.
- Édes kisfiam - mondta a bába felé fordulva feleségem a szülés után - mikor lesz neked is akkora lábad, mint a Papinak?
- Miért, az apuka olyan nagy lábbal él?
- Nem, nem az apuka - tiltakozott ártatlan szemmel nejem - hanem a szomszéd!
Zavarba aztán csak később jött drága hitvesem, amikor a szülésznő csodálkozó tekintetéből megértette, hogy ez az érzelemkitörése így talán, mondjuk úgy, félreérthető. Ha pedig még elkezdi megmagyarázni...

A Balogh gyerekek azóta, ha még nem is felnőttek, de megnőttek. Mindketten a Szt.Orsolya Gimnázium padjait koptatják, Gergő apja nyomdokain haladva Sopron kosárlabdasportjának egyik nagy reménysége, a családnak pedig külön trauma a cipővétel, ugyanis a normál szortimentnek általában nem része a 48-as méretű lábbeli, márpedig a gyermeknek ez dukál.
Ja és még valami. Sanyi, alias Papi, azóta is ott van a palánkok alatt, leginkább bíróként, de percekkel az ötödik iksz előtt egy burgenlandi csapatba időnként még mindég beszáll, igaz, hogy a ziccert már nem zsákolással oldja meg. Ha jól számolom, akkor az az ominózus csarnokavató, sajnos már több mint harminc évvel ezelőtt volt...



Pluzsik Tamás



1999. február 25., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület