CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Pluzsik Tamás írása

Pluzsik Tamás írása

Fiókok mélyén kotorászva...:
JÓSKA BÁCSI

A közelmúltban a családban egy évek óta nem használt bőröndre volt szükség, melyet ki kellett ürítenem. A koffer régi fotókkal volt tele, melyek közül jó néhány már nem is tudom mi célból és egyáltalán miért készült. Emlékek, gondolatok, elmúlt pillanatokról...

JÓSKA BÁCSI

Megannyi emberi gyengém és hiányosságom közül számomra az egyik legfájóbb a perfekt idegen nyelv tudásának hiánya. Pedig hányszor, de hányszor megpróbálkoztam vele. A már elvből is utált orosz és a skolasztikus latin után egy darabig kitartóan küzdöttem a némettel, majd belekaptam a franciába, az olaszban már csak odáig jutottam, hogy megvettem a nyelvkönyveket, igaz hangkazettákkal együtt, no és természetesen az angol.

Valamikor a nyolcvanas évek elején kezdtünk el angol órákra járni Jóska bácsihoz, hárman barátok, egykori egyetemi évfolyamtársak, mindnyájan valami fajta nyelvi előélettel. Máig emlékezetesek ezek a délutánok, melyeken az angol nyelv grammatikáján kívül mindig szóba került Beethoven muzsikája épp úgy, mint egy-egy történet Dér Zoli bácsiról, vagy éppen Vályi Péter egykori miniszterelnök helyettesről, akinek a diósgyőri kohó tüzes kokillájában bekövetkezett szerencsétlen halálával, szerinte utolsó patrónusát is elveszítette a család.

Jóska bácsi a szó valós értelmében belénk verte az angolt. Nála a visszakérdezésnek volt egy bevett formája, amit leginkább a közvetlen mellette ülő szenvedett meg, így aztán ezt a helyet vetésforgó szerűen cseréltük. Erős, inas kezével addig ütötte, szorongatta a delikvens bal vállát, amíg az nem vallott, eszébe nem jutott a kérdezett nyelvi formula.


A fotó, ami a kezembe került, az akkor még Beloiannisznak nevezett Fő téren készült, ott ült modellt Hárs István egykori tanár kollégájának.

Aztán szép fokozatosan elmaradoztunk Uncle Joe-tol, bár a kora tavaszi József napokon még évekkel később is rendszeresen körbeültük a nyelv- és egyéb könyvekkel zsúfolt szobaasztalt. Ütései már egyre gyengébbek, sőt talán gyengédebbek lettek, aminek nem csak az volt az oka, hogy a hajdani trió egyik tagja talán már meghaladta volt tanárának angol nyelvbéli ismereteit.
Idegenvezetőként még gyakran láttam őt a városban, amikor éppen megszeppent japán turistáknak vezényelt vigyázzt a Széchenyi szobor előtt, vagy énekelte Wagner Őszi dalát a néhány fős francia csoportnak.

Hattyúdala a Városháza tanácstermében hangzott el, egy emlékezetes közmeghallgatáson, amikor egy kérdés kapcsán mintegy összefoglalta sok évtizedes tanári pályájának, soproni polgárságának tanulságait.

Néhány nap múlva ismét József nap, amikor gondolatban ismét Höfle József asztala mellé ülök és nagyon de nagyon sajnálom, hogy anno kicsiket ütöttél drága Jóska bácsi!



Pluzsik Tamás



1999. március 08., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület