CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Mi az igazság?

Mi az igazság?

Ismét van békénk? Habemus pacem?

Nem hull több bomba az Európához földrajzilag hozzátartozó Balkánra és talán tartós lesz a szerb erők kivonulása Koszovóból. Béke lesz újra Európában? Hogy a kultúrához hozzátartozik a béke, azt némi történelmi ismeretek birtokában nem merném állítani. De hogy fegyverek közt hallgatnak a múzsák, azt már többen is leírták.

Sánta a mi békegalambunk, melyet korábban politikai célzattól sem mentesen szerettünk röptetni világszerte. Csak az elműlt 20 év fegyveres konfliktusaiban 4 millió ember halt meg Földünkön. Ehhez nem adták hozzá a Jugoszláv konfliktusok halottait. Azt pedig ki merné még csak megsaccolni is, hogy hány embert tett tönkre egzisztenciálisan és lelkileg az utóbbi néhány hónap. Háborús területen belül és kívül, megalázottan és megfenyegetetten? Nagyon cinikusan hangzik, de minden bizonnyal igaz, hogy sokak számára új II. világháború szerű rombolás zajlott le, mely nagyon hosszú távra (emberöltőkre) meghatározza az emberek gondolkodását és a művészeti alkotások témáját is. Drága témák és megfizethetetlen ihlet!

Picasso:Galamb

Örüljünk annak, hogy emberi számításaink szerint megindul egy folyamat, ami a háború megszűnését jelentheti. A békéről alkotott fogalmaink nyilván különbözők, én magam, személy szerint hozzátartozónak érzem a belső békét is, melynek helyreállítása sokkal nehezebb, ha egyáltalán lehetséges. Minden háború utáni kérdés, hogy lehet-e ugyanúgy élnünk, mint eddig? Ki meri kimondani a választ? És a "hogyan"-ra ki fog válaszolni?


Picasso: Gyermek galambbal

Az elmúlt két hónap alatt sokak között megszólaltak háború és béke kérdésében a klasszikus irányzatok képviselői mellett a neo-pacifisták, a világbirodalom-világbéke és a racionalisták legkülönbözőbb elvi álláspontját hangoztatók és a pilátusi kérdésre - Mi az igazság? - magam, a szerencsés kívülálló, nem tudom a választ. Összekeveredett bennem az emberi gazság sok változata, a rombolás és segélyezés párhuzama, a jog paragrafus-facsarása és megkerülhetősége nemcsak a pitiáner csalások szintjén. Be kell látnom, hogy az igazság valahol másutt van. Talán egyszer kiderül, talán az erősebb jogán, talán a gyenge erősségén.

Béke van. Törékeny edényben őrzött, fémkolosszusok által eldöntött béke. Valóban béke van, vagy csak a nagy közösség fenyegetettsége csökkent, ki tudja meddig? Mert valami nagyon nincs rendjén, hogy a sok jó ember egy-egy gonoszt így követ vakon és ártatlanul és ez ismétlődik, eleddig vég nélkül.


- DI -



1999. június 10., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület