CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Közös nevező számítási hibával

Közös nevező számítási hibával
"Szépség és lendület"

Nem kell nagy fantáziaerővel rendelkezni ahhoz, hogy a Plaza Galéria legújabb kiállításának címét "Szépség és lendület" - így idézőjelben, aminek jelentőségére majd később visszatérünk - külön-külön a megfelelő alkotóra vonatkoztassuk.


Pósa Ede: Reggel a faluban

Első ránézésre a szépség inkább Pósa Ede tájképeire, a lendület pedig Pálfy Julianna alkotásaira értendő. A címadás ilyen egyértelműen szelektív érvényessége kapcsán el lehet azon gondolkozni, hogy míg ez utóbbinak nem feltétlenül kell minden alkotást fémjeleznie, az előbbi - a szépség - egy műalkotásnak mégiscsak alapvető követelménye kell, hogy legyen.


Pósa Ede: Nyár 2000

Pósa Ede jellegzetes technikával készült tájképei csendes szemlélődésről szólnak. Az olaj és pasztell szimultán jelenlétével, tudatosan alkalmazza az additív színkeverést, amely során a térérzet nem a valóság utánképzése, hanem sokkal inkább a megfelelő konstrukció retinán történő optikai keverés révén történik. Ezt a - láthatóan minden lehetséges formában és megfogalmazásban - kipróbált és kétségtelenül jól bevált technikát hatásosan egészíti ki a speciális, matt felületű üveg.


Pósa Ede: Tarló

Összhatásában kellemes alaphangulatú tárlat lehetne, ha a terem másik oldaláról, mindezzel ellentétben nem üvöltenének Pálfy Julianna expresszionista vonásokat és jegyeket hordozó képei. Valószínű, hogy a bennük lévő lendület, erő és dinamizmus mint az önkifejezés keres(gél)ései tényleg mind értékelhetőek lehetnének, ha megfelelő közegben jutottak volna térhez.


Pálfy Julianna: Az utolsó előtti pillanat

A két alkotó és alkotásaik nem egymás ellentétei, hiszen az igazi ellentétek - közhely ugyan, de - vonzzák, vagy éppen kiegészítik egymást.
Ez esetben a "közös" tárlat képei viszont zavarják egymást és a látogatót. A kis légterű teremben nincs (elég) hely(e) két ennyire különböző alkotói megnyilvánulásnak.


Pálfy Julianna: Lopják Európát

Ezért telitalálat a kiállítás "Szépség és lendület" címében - amely egy számítási hibáktól hemzsegő közös nevezőre hozás - az idézőjel.



2000. szeptember 06., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület