CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 8., szerda, Mihály napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

A gyökerek féltékeny szeretete

A gyökerek féltékeny szeretete

Myskovszky Viktor élete és műve


A Lábasházban látható Myskovszky Viktornak (1838-1909.), a Bártfán született építésznek, volt Kassai Állami Reáltanoda tanárának, a Magyar Tudományos Akadémia tagjának emlékkiállítása. Ő a műemlékvédelem egyik úttörője, aki szakszerű dokumentációs munkájával felmérhetetlen szolgálatot tett a műemlékek megőrzése, szakszerű restaurálása terén.

Születésének 160. évfordulóján egy nemzetközi konferencia kapcsán jött létre ez a kiállítás, ahol levéltári anyag és dokumentáció, grafikai munkák és színes fényképek láthatók (természetesen ez utóbbiak a kiállítás névadója által felmért és kutatott épületek mai állapotáról).

Az ismeret-megőrzés és továbbadás területén felbecsülhetetlen értékű munkát végző kutató kiállítására belépőt mégsem a 110 éves dokumentáció "szaga", ősisége, antikvitása az, ami megfogja. A tájak, műemlékek, várak, templomok, oltárok szeretete tölti meg a termeket. A megmagyarázhatatlan varázslat, ami a fényképezés helyett készült rajzokból és festményekből árad. A ma már elképzelhetetlen figyelem és fegyelem, ami a lavírozott tusrajzokon, vízfestéssel készült képeken látható, az anyagszerűség aprólékos kifejezésével, a szerénység határozott egyenes tartásával mutatja az utókornak a gyökerek szeretetét, példát ad annak megbecsülésére.

Felvidéki templomok, a gótika csodái, az anyaországot árván hagyó elcsatolt katedrálisok üzennek a képekről, s mindezt a tudományos igényű munka száraz eszközeivel. Fatemplomok, melyek mostoha kezekben, a közelség lelkiismeretet nyugton nem hagyó hatása miatt, gazdátlanságban találtattak. Az európaiság reménye tölti meg a kiállítótermet, mely lehet olyan meghatározó, hogy erőszakosság nélkül minden félnek elégtételt biztosíthat. Nehéz elhinni, hogy a Van Gogh munkássága alatt keletkezett művek, az alkotó másolás dokumentarista aprólékossága, a papundeklire kasírozott másolatok lassan csíkossá váló felülete ilyen hatással lehet a látogatóra.

Köszönet a tárlatot létrehozóknak, akiknek szándékán hatásában messze túlnő ez a kiállítás.


- DI -



1999. április 14., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület