CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

M. & M.

M. & M.

Molnárra várva
Molnár Ferenc: Játék a Kastélyban
anekdota három felvonásban

Szereplők:
Turai - Szombathy Gyula
Gál - Benkő Péter
Ádám - Boros Zoltán
Annie - Ivancsics Ilona
Almády - Kőszegi Ákos
Titkár - S. Tóth József
Lakáj - Dobák Lajos

Díszlet: É. Kiss. Piroska
Jelmez: Kardos Anikó
A rendező munkatársa: Kernács Péter
Rendező: Berényi Gábor


Kell-e jelenvaló emlékeinktől szabadulnunk, melyeket a technika, a rögzítés- és lejátszástechnika oly mélyen véstek belénk némely darabok, némely színházi előadások kapcsán?
Olvasom Molnár Ferenc: Játék a Kastélyban című anekdotáját (a szerző nevezte így és nyilván tudta, miért) és minden mondat után azon kapom magam, hogy bármiképp is saját színpadképet, szereplőket, hanglejtést, mozgástechnikát próbálok bensőmben audiovizuálisan kialakítani, nem szabadulok egy előadás alakjaitól, pontosabban egy alaktól, egy mindent meghatározó nagy színészi alakítástól, Márkus Lászlótól. Már megfogyva, szemmel láthatóan fizikailag is megpróbáltan alakította Turait és a csontváz-arc minden véget meghazudtoló ezerárnyalatú maszkjával, a hivatás halál-legyőző fintorával kényszerített mosolyra újra meg újra, miközben a cyanotikus száj egy-egy mozdulatával már más irányba beszélt.
Szellemként üldöz és nem tudok szabadulni tőle. Egyébként sem lehet könnyű dolog egy ilyen nemzetközi sikerdarabot próbálni (ezen sikerekről minden előzetes már megemlékezett), de hogy Márkus tanáros és könnyed bravúrja miképpen közelíthető meg, azt végképp nem tudom.
A darab színésznek és nézőnek egyaránt kedves: brilliánsan karatkteres alakítások sokaságát kínálja, minden tanítható szöveg- lehetőség benne van, ugyanakkor a mozgáskomikum millió lehetősége fedezhető fel a szöveg nélküli részekben. Talán az önkorlátozás, a mértéktartás a határ egyetlen mutatója, ahol a jó érzésű színésznek meg kell állnia, a rendezőnek az ujját fel kell emelnie.
A nézőt elbűvöli az a pajkos kikacsintás, a színfalak mögé is bekacsintó szerző iróniája, amit ilyen nagyvonalúan kevés darabból ismerünk: játék a játékban, az eljátszás szintjei már-már szétválaszthatatlanul keverednek. A játékba bevont néző pedig mindig jó partner.
Egy bizonyos megvalósítási szinten felül ajándék lehet ez a komédia. Egy kedves, mosolygós, mindenki fejére barackot nyomó ajándék, amire időnként mindannyiunknak nagy-nagy szüksége van.

- DI -



1999. október 04., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület