CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Kultusz, kultúra, ember a világban

Kultusz, kultúra, ember a világban

Előszó a Magyar Kultúra Napjához



Január 22-én ünnepljük a Magyar Kultúra Napját. Kihívás ez több értelemben is. Már a meghatározásnál alapvető dilemmával találjuk magunkat szemben: hogyan definiáljuk a kultúrát, mennyire széles értelemben beszéljünk róla vagy mennyire szűkítsük le csak az ismert (ha tetszik elismert művészeti) vonatkozásokra? Sokan egyetértenek avval, hogy a kultúra szuverén emberi dolog, kár mögötte mást keresni, és ahogyan változik az ember, úgy változik a kultúrája is. Ez a "demokratikusnak" mondható változat, noha elismeri az előző korok alkotásait, a mai kultúrát egyfajta népszavazás segítségével definiálja: ha tetszik a kultúra fogalmába, mint élő kultúra csak a megszavazott, tehát ismert termékek kerülhetnek.

Nem okozhat semmiféle nehézséget annak belátása, hogy ez az "objektívnek" mondott metódus számos buktatót rejt magában. Az ismeretterjesztés és motíváltság meglehetősen személyfüggő körülményei között, csupán matematikai statisztikai módszerekkel, az "ismerem" (talán a "bírom" nyelvi izmusa közelebb áll a valóság kifejezéséhez), közismert, tanított és megtanított fogalmi anyaga képezi azt a szűkre szabott valóságot, ami "eredményként" kihirdethető.

Tudás és viselkedésanyag keskeny keresztmetszetű és állandó háttér nélküli mennyiségei csatáznak egymással és éppen az erősebbnek látszó vagy hangosabb üti ki a másikat a nyeregből. Ingatag kultúrájú, törékeny emberek vívnak csatát és könnyen veszítenek ütközetet egy ma már csak közepesnek is mondható számítógépes adatbázissal szemben, mely a napi szituációk ügyes megfogalmazásával jobb válaszokat kínál az ismeretanyag choice-listájából, mint a legtöbb "nagy koponya".

Így hát csatát látszik veszteni az ember a maga tudásával és kultúrájával a gépek által tárolt és használt ismeretanyaggal szemben.Ha valóban csak ezt jelenti az intelligencia, ha csak ezt jelenti a kultúra, meg is érdemli. Ha csak a változó és mindig egyénenként definiált valami az érték, akkor könnyen lehet minden az és egyben az ellenkezője is. Az archimédeszi óhajtott stabilitás, a rendszeren kívüli stabil vonatkoztatási alap csak vágy vagy maga is a változásnak kitett, egyszer istenített másszor elvetett ingatag mozgás.


Leonardo:Az ember arányai

Nem is lehet kétséges, hogy akik nem kívánnak az állandóság mérlegére állni, azoknak kedvez a helyzet.( Hasonlít a dolog ahhoz a kövér emberhez, aki egy hét alatt minden nehézség nélkül 40kg-ot fogyott, csupán a mérleg origóját állította egy "kicsit" odébb.)

A veszély nem egyszerűen az, hogy a kultúrának a "kultusz" - vallás szóból eredő gyökerével együtt kivágják a nedveket és támaszt adó részét, hanem magának az embernek válik ingataggá a helyzete a világban. Ha nincs szükség a semmit és a létet egyedül felfogó élőlényre a földön, mert ilyen nem létezik, akkor megfelelő programok, automatizmusok segítségével valóban gyorsabban lehet eljutni bizonyos ismeretekre, korrigálni folyamatokat, amint azt már sok helyen meg is teszik a gépek. Aki a kultúra és intelligencia fogalmát ebben keresi, az meg is állhat: számára legalábbis egyenértékű a halál kultúrája.

A Magyar Kultúra napjának és a kereszténység felvételének ezer éves évfordulója közeledtével gondoljunk kultúránk gyökereire és mindarra, ami e kultúra bővülését és kiteljesedését segítette.Nem biztos, hogy csak politikai kérdést kellene csinálni ebből is, mint ahogyan csináltak már sok mindenből.

1999-et írunk. Nem csak az egy éves határidő nógat mindannyiunkat, de mindazok, akik bár nap mint nap ufókat keresnek, de a valóság meglévő darabjait sem bírják összeállítani. Embert szolgáló, stabil alappal rendelkező kultúrát, annak hiteles és hosszútávon tanuskodó, szerény megjelenési formáit kívánom mindannyiunknak az új esztendőben!



-DI -



1999. január 01., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület