CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Egy jól megválasztott cím egy egész cikk tartalmát megváltoztathatja

Egy jól megválasztott cím egy egész cikk tartalmát megváltoztathatja
A túlélés titka

Nézem a tévében, ahogyan az iszlám közösségben fulladozó kis keresztény mag éli szokványos életét. Sorsának jellemzői intra- és extrapolálhatók bármily vonatkozásban. Mindannyiunk akár tágabban értelmezhető kisebbségi léte köszön vissza a nyelv, vallás, faj, származás, anyagi helyzet, iskolázottságból - és még sorolhatnám - adódó másságok vállalásában, amelyhez legtöbbször elválaszthatatlanul, ám nem mindig felismerhetően tartoznak hozzá a homogenizálás spontánnak feltüntetett, esetleg olykor nyíltan erőszakos, vagy befolyásolhatatlanul törvényszerű folyamatai.

A mára jellemző demokratikus egyenlőtlenségben és a nem feltétlenül diktatórikus jellegű igazságtalanságok közepette a kisebbség iránti gesztusok legtöbbször eszközként működnek a többség hatalomért folyó harcában.

Míg a kisebbség diszkriminációtól szenved, addig a többség ez előbbiek jogfosztottságának megszüntetésére tett bármely mozzanatban privilégiumok megszerzésének veszélyét látja. Mindezek fölött ott lebeg - a politikai érdekek érvényesítésében szintén bármikor bevethető és hatékony eszköz - a globalizáció és a regionalitás ellentmondása.

Jellemző az is, hogy a fenti általánosságoknak nevezhető megállapítások, sajnos, szót sem érdemelnének, ha az említett tévéműsorban mintegy summázásként nem az hangzik el, az, hogy a kisebbségek számára a túlélés titka a mimikri.

Hogy a műsorban zárszóként elhangzott mondatra hányan figyeltek, és főleg voltak-e, akik azt meg is értették, nem tudni. Mert ahogyan egy jól megválasztott cím egy egész cikk tartalmát megváltoztathatja, ugyanúgy e végkövetkeztetés megfogalmazása ellenkező előjellel látta el a műsor során elhangzott összes addigi - kisebbség megmaradására vonatkozó - megállapítást.

Mert egyrészt, nincs olyan közösség, vagy akár egyén, amelynek, vagy akinek a túlélés - a vegetálás - lenne az életcélja. Az ember életre hivatott, értelmes, alkotó, tevékeny életre. Olyanra, amelyben helye van, feladata van.

Másrészt a közösségben alkalmazott mimikri az egyén számára jellegtelenséget - a többséghez való teljes hasonulást -, végeredményben asszimilációt feltételez. Kisebbségi sorsban megmaradni csak önmagát, kultúráját, nyelvét, hagyományait, vallását vállaló közösség tud. Nem azért, mert érdeke, hanem, mert felismert erkölcsi kötelessége. Érdeke érvényesítésének útja pedig tényleg a mimikri lehet, a környezethez való teljes alkalmazkodás. Csak külső jegyeiben - tehetnénk gyorsan hozzá - a szó igazi értelmére gondolva - önnyugtatás- és igazolásként.
Amúgy a mimikri nem elsősorban az emberre jellemző képesség.

Tóth Éva



2000. október 16., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület