CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Melyik az igaz? Egyik sem?

Melyik az igaz? Egyik sem?

Egy pályázat és egy nyilatkozat

A pályázatok sajátossága egy olyan világban, amelyben mi is élünk, hogy nagyon keresettek és azok elbírálói sok kritikát kapnak. Ha valakit, mint bennünet, a KÉSZ soproni szervezetét is, elutasítanak, még rosszabbul esik a dolog. Tudomásul kell venni, hogy vannak jobbak és vannak szempontok. A hivatalos válaszban pontosan közölték a rendelkezésre álló összeget és a pályázatok magas, több, mint dupla számát a díjazottakhoz képest. A szokásos, jól fogalmazott, finoman elutasító választ kaptuk.
Eddig nincs is probláma. Nem ragadtam volna tollat, ha az Új Emberben Nemeskürty Istvánnal nem jelenik meg egy interjú, amiben két szarvashibát is vétett a szerző és a nyilatkozó. Az első az, hogy a díjazottak egy részének (nyilván a sorrend első felében tanyázóknak) felsorolásával kezd, így most már lehet tudni, mi után következünk. Ehhez csak azt szeretném hozzátenni, hogy egészen biztosan fontos egy-egy zarándoklat támogatása, mondjuk a jubileumi évben és külföldre. Azt azonban megkérdőjelezem, hogy addig, amíg külvárosi gyerekeknek a koronázási jelvényeket szeretnénk megmutatni, mert ők még azokat sem látták, addig bárminemű utazás a zsúfolt és ilyenkor ezért embertelen örök városba előbbrevaló volna. Talán nem egy országben élünk...


A második hiba még durvább: Nemeskürty úr szó szerint úgy nyilatkozik a pályázatról, hogy "Nem sokkal több" pályázat érkezett be, mint amennyit díjaztak ill. "minden fontos ügyet sikerült támogatnunk". Kitétel: milleniumhoz kötődő és megfelelő színvonalú legyen.
Talán szentföldi utat kellett volna beterveznünk, az méltó színvonalú lett volna. Bár lehet, hogy a színvonal egészen máshol húzódik...
Szomorúvá tesz a gondolat, hogy valaki ilyen szubjektivizmust enged meg magának, méghozzá a nyilvánosság előtt. Még szomorúbb az, hogy egy ügyet tesz hiteltelenné, a gondolat megcsúfolását, bepiszkítását eredményezi az átlátható ellentmondás.
Megértéssel gondolok idős plébánosomra, aki egyetértően bólogatott az ilyen dolgok hallatán: "Tudod, fiam, ha valaki a saját bűneit mások pénzével akarja megváltatni egy harmadik szempontjai szerint, abból csak gubanc lehet !..."

- DI -



1999. oktĂłber 20., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület