CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Üres csizmák és telt pénztárcák

Üres csizmák és telt pénztárcák
Szent Miklós püspök napjára


December hatodika minden gyermeket szerető ember számára fontos nap. Előtte, 5-én este a legnéptelenebb utcák is megtelnek a csengő hangjával, árnyak suhannak ablaktól ablakig és ajtóktól ajtókig, hogy a gyermeki hitet megerősítsék - ameddig lehet - a tárgyiasult gondolattal: vannak jó és jólelkű, másokról gondoskodó emberek, akik cselekedeteikkel az egyistenhívők közös Istenének "jobbkezei", szeretetének képviselői. Akik a Mikulás valódi alakjára kíváncsiak, azoknak ajánljuk a róla szóló ismertetőt.

Mindig is keringtek tréfák és viccek (finomabbak és durvák) Miklósról, benépesítettük környezetét az aznapra láncra fogott ördöggel is, aki ijesztgeti a kicsiket, de igazán ártani nem tud ezen a napon. A jó jutalma és a gonosz népmesei büntetése a meglódult népi fantázián át sok alakban és eszközzel emlékeztette a feledékenyeket. A szent, a megkülönböztetett, az elkülönült nap fontos mindenki számára: a törvény eredete és az emberi szándék sokban egybeesik.
Mindenfajta nosztalgia nélkül jegyzem meg a Sopront ismerőknek, hogy a Kurucdomb és annak északkeleti része alatt az Oncsa-telep nem a széplelkek gyűjtőhelye volt ezelőtt 40-50 évvel, a békés mikulások bizony jól tették, ha az utca másik végéből lánccsörgést hallva félrehúzódtak. Az álarcok mögött verekedni vágyó, a gonoszság erejét tudatosan fitogtató álarcosok vonultak az utcára. Nem maszkot viseltek és nem robbantottak, nem volt mögöttük az olajszőkítések és milliárdos csalások anyagi ereje, de a gonoszság mindig is többet tudott ártani saját materiális erejénél.
Ma eszünkbe kell, hogy jusson a sok valós és képzelt üres csizma és kiscipő, melyeket senki nem tölt meg, vagy nem azzal tölt, amivel kellene. Mikulások, hogy ne mondjam, szentek kerestetnek. Lehet másképpen nevezni őket, de a tartalom a fontos, amiben olyan szűkén vagyunk ebben a városban, országban és világban.


- DI -



1999. december 05., vasárnap 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület