CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Egy ismert ismeretlen fényképe nyomában

Egy ismert ismeretlen fényképe nyomában
A nagy ismeretlen

Budapestről utaztam haza, anno mint medikus. Egy-egy kimerítő hét után vágyva vártam a vonat csattogását a sűrű soproni levegőn, az akkor még büszkeségnek számító csúszózsalusan épített TV-tornyot meglátni a hegytetőn, a hidat, a kórház visszhangzó épületének hangját (pont ott és belülről hány vonatot láttam elmenni a következő években!) és persze, menyasszonyom, majd feleségem, szeretteim közelségét élvezni! Soha nem vágytam vissza ezt a heti utazásos életet!

"Előszagolni" pedig egy kis soproni levegőt, szívesen szálltam be már Budapesten jó, soproni ismerős kupéjába: biztosítva volt a jó hangulat hazáig, megelőzve a fenyvesek illatát. Egy alkalommal "amatőr művésztársammal", a nálam másfél generációval idősebb Laci bácsival hozott össze a jó sors, akivel néhány éve már a soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar másodhegedűsi posztján együtt riszáltuk a vonót, amíg kényszerből át nem nyergeltem a brácsások bandájába.
Nos, a fenti időpontban mindez már távol volt. Sajnos - mondom ma, felnőtt ésszel, mert hogyan is tudtam volna különbséget tenni a női fenekekre papírgalacsint célzó elsőpultos másodhegedűs és a szerényen hátul ülő, Dér Zoli bácsi (volt matek-tanár, aki mellesleg egy hét alatt tanult meg japánul, hogy saját nyelvén köszönthesse az ideérkező delegációt) ugráló vonóvégétől mindig tisztes távolban ülő Dr. Medgyesi Laci bácsi között, aki messze tartotta veszélyben forgó szemevilágát ama ugráló bottól. Ez sem volt kisebb művészet, mint "elmaszatolni" a hátsó pultnál. Tehát nem tudtam, kivel beszélgetek a szünetben, Laci bácsi fantasztikus humorúnak, de valamilyen módon mindig visszafogottnak bizonyult. Volt is oka rá!

"Mellesleg" ugyanis Laci bácsi Konvent-elnök volt (a Konvent jubileumi ünnepéről írt cikkben látható róla a fotó), aki a legmerevebben tartotta magát a '46-ban elfogadott Konvent-szabályzathoz, de nem is tudtak belekötni. Amikor pedig megpróbálta az ÁVH, azt írta nekik, hogy jelenti Rómába az "ügyet", utána pedig, ha kell, börtönbe vonul. Nem sokan próbáltak akkoriban ilyet. Ő igen. Megúszta.

Higgyék el, nem véletlenül! Arany humora mellett a család mintaszerűen keresztény életet élt a legnehezebb időkben is, sokban, anyagiakban is segítve az egyházat. Erről részletekben nem beszélhetek, ez most már sok tekintetben csak Laci bácsi és az ő jóságos Bírájának ügye. Neki biztos, hogy nem kellett "joghézagot keresnie" a Bibliában.
Álljon itt a vonatban elmesélt történet bizonyságul humorára :
"Képzeld, a Rókusban feküdtem vizsgálatokon!" (Közbevetőleg: a Rókusban akkor dolgozott Pommersheim Czeida Ferenc, akivel sikerült egyszer-kétszer találkoznom, kivételesen úgy, hogy kb. tudtam is, milyen megtiszteltetés ez. Állítólag az ország "legnagyobb emberét" is operálta, aki látva a műtő falán lógó keresztet, választás elé állította a professzort: vagy ő, vagy én. A professzor pedig csak ennyit mondott: nem akarja megoperáltatni magát? S mind a ketten maradtak.) Hát ez volt akkor a Rókus. Folytatom Laci bácsi anekdotáját. "Mellettem egy hentes feküdt. Láhatóan nem volt már sok neki hátra, s valami nagyon nyomhatta a lelkét. Könnyíteni akarva magán, utolsó erejével felém fordult és ezt mondta: Uram! Ha jót akar, parízert ne egyen!"
S íme, megérkeztünk Sopronba, egy kacagó kupéban, melyben Laci bácsi vitte a prímet, mint annyi másban, amiről akkor (még) nem tudtunk, mert mi csak szolid másodhegedűsként ismertük az egyik hátsó pultnál. Mindez pedig szóljon, ahogyan mondani szokták, a mulandóság cáfolatául!

- DI -



2000. oktĂłber 18., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület