CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Zárt ajtók fák között

Zárt ajtók fák között

Januári levél Mayerling-ből

Kedveseim!

Nem tudom, száztíz évvel ezelőtt milyen lehetett a január, most szokatlanul száraz, sőt így, a közepe felé két nappal erejéig még a nap is kisütött. Az osztrák templomokban mindenütt állnak a karácsonyi fenyők, a krippellit is kivilágítják még, de a langy szél már böjti színű felhőket kerget a Wienerwald lombosai felett, száraz ágkoszorúkon keresztül villannak meg a templomtorony-gombok aranyai. A bazilikák hajóiból kitóduló fagyra szinte rá lehet feküdni, miközben a napos udvarokról vékony sugárban csörgedez befelé egy-egy látogató nyomán az Isten ingyen-melege.

Soprontól valamivel több, mint 80 kilométer Mayerling. Ha a sógorok nem állják a határon utunkat vagy srévizavé a magyar vámos nem kotorász a málhás-cigányok rekamiéi között, (alig) szabályosan, de 35 percig tart az út. Győrbe, ha ugyanezt próbálod , határ nélkül, egy óra húsz perc. De Győr az ellenkező irányban van: ez csak úgy eszembe jutott.

Mayerling erdőiben vastag az avar, az aljnövényzet szárain cinkék ugrálnak. Csend van. (Bécs reprezentativ és kicsit futurisztikus szélkerekei sem forogtak, itt sem mozdulnak a levéltelen gallyak.) Két domb között a párában lustán tekint az autózóra egy-egy alig havas hegygerinc. A forgalom közepes, főleg így, a hét végén, álmos csend mindenütt. Nem csoda, ha túlfutok a kastélyon. Azt persze nem mondhatni, hogy dicsekednének a nevezetességgel. Keskeny út kerítéssel terelget a volt kastély, most karmelita zárda felé. Ember alig. Az ajtók zárva - még a templomé is, amit utólag biggyesztettek az épülethez. Szomorú minden, csak az Európát, mit Európát, a világot elözönlő japán turisták csoportja jön ki az épületből. Fiatal, csinos lányok, néhány fiú, mindegyik kezében kamera, néhány mosolygós kép a szomorú, lehúnyt szemű épület előtt, aztán buszra pattannak és eltűnnek a következő kipipálandó látnivaló felé.

Ott marad a ház, benne néhány karmelita, hordozva a kiüresedett termek terhét, a keskeny zsalugáteres ablakokon át próbálva közelíteni az ég felé a múltat. Az épület mellett, ugyancsak zárt területen, évszázados fűzek egy félig befagyott kis tó partján - ennyi az idill. Dél felől néhány találomra odacseppentett folt a vastag pára szürkéjén a dombok tövében: Mayerling házai. Északról kis halom néz a fakó zöld mezőn keresztül az épületegyüttest körülvevő facsoportra.
(Nem tudom, észrevettétek-e, hogy a hasonló épületeket, melyek többsége nálunk most éppen elmebeteg szociális otthon vagy munkaterápiás intézet, ugyanúgy rejtik a fák.)
Hiába mászom meg a dombot, tetején vadászlessel, a száraz ágak, mint szelíden tiltó kezek, eltakarják a helyet, rejtik a még mindig rejtegetni-valót.

Mayerlingben 1889-ben is január volt és két ember a fákkal körülvett házból nem látta a dombok fölött az ég kékjét. Völgybe zárt házban összezárt, kitekintés nélküli két szegény-gazdag ember... Néhány szentimentális őrültön kívül, akik képesek a szomorú hotelban egy éjszakát is eltölteni, senkinek nincs többje rájuk, mint néhány lépés, néhány kiváncsi pillantás és legfeljebb negyed óra.
De kinek van akár csak negyed órája a mi névtelen, magyar "mayerlinger" szerencsétlenjeinkre?
A januári felhők közben megérkeztek. Jó lesz hazafelé cihelődni. Kicsit szomorúan zárja levelét és üdvözöl minden élőt Mayerlingből 1999.januárjában:



- DI -



1999. január 18., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület