CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Variációk egy örök témára

Variációk egy örök témára

"Maszkok"- Schéffer Anna kiállítása

A Fazekasvilág Kisgalériában, Sopronban, a Fő tér szomszédságában látható Schéffer Anna keramikus iparművész kiállítása. Példaszerű a kiállítás abból a szempontból is, hogy nem hagyja "szellemi mankó" nélkül a kiállított tárgyak között őgyelgő látogatót: egy izléses kis füzet kalauzolja a nézőt, összekötve a kiállítást és a galéria egyéb látnivalóit, a magyar fazekasvilág kis csodáit. Órákig el lehet merülni a szép és praktikus tárgyak csodálatában.

A kiállítás maga is elég érthetően beszél a maszkok, vagyis álarcok világáról, a művész pedig szó szerint definiálja, hogy a jelenleg látható tárgyak ugyanazon egyén különböző hatásokra felvett megannyi ál-arcát ábrázolják, közvetítik. Optimista a végszó kicsengése is, miszerint előbb-utóbb, bölcsességünk következményeként lehántjuk magunkról a ránk rakódott rétegeket. A másik mellékelt írásmű- Szemadám György Jelképtár című könyvéből kimásolt részlet- tudományos igényű felsorolás a maszkok fajtáiról, a hozzájuk fűződő hiedelmekről és gondolatokról.

A kiállítás látogatói között bizonyosan a leggyakrabban elhangzó mondatok így kezdődnek:"Nézd, ez olyan, mint amikor.." és ezt követi egy-egy konkrét esemény, szituáció felevenítése a beszélgetők között. És a kiállítás már el is érte a célját; tükröt tartott a világnak, felismertette azokat a jól formált takaró és mégis exhibicionista fedő elemeket, amelyekkel a mindennapi életben "operálunk". A kiállítóval ellentétben én nem látom a korral konzekvensen csökkenő számúnak az álarcokat magam körül, sőt inkább úgy tapasztalom, mintha a világ fordulása egyre inkább arra kényszerítené a benne élőket, hogy eseményről eseményre, személytől személyhez vándorolva, mind sűrűbben cserélgetnék az álcákat valódi énjük előtt.

A jó alapötletű kiállítás tárgyai ízlésesek, a hatáskeltés eszközei visszafogottak és mégis többségükben jól fejezik ki a gondolatokat. Ezek egyenként is megbeszélhetők, elemezhetők. Néhány, a sorozatba kapcsolt mű még nem kiforrott, hiányzik belőlük az a magabiztos egyszerűség, ami több, főleg a sík alapú tagolt háttérre helyezett maszknál nagyon szembeötlő.

Minden kiállítás ma már anyagi érdekeltséget is jelent. Ezt nem tagadva mégiscsak az lehet egy ilyen tárlat igazi célja, hogy embert formáljon a szép és a rút közvetítésével, miközben a társművészetekből kölcsönzött makacssággal (lsd. basso ostinato) tér vissza az alap, ami mi vagyunk és amit talán enélkül a makacs motívum nélkül örökre el is felejtenénk.


- DI -



1999. február 23., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület