CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 23., kedd, Bel napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Volt-e alternatíva?

Volt-e alternatíva?
Magyarország a II. világháborúban - Dr. Szakály Sándor előadása

A Soproni Erdélyi Körben újabb történelmi tárgyú előadást hallhattak a résztvevők Magyarország a II. világháborúban címmel. A magyar történelem különböző személyiségeivel (Görgey, Wesselényi) vagy eseményeivel kapcsolatos előadások hiánypótlóak több szempontból is.

Először is azok, akik - az egyébként kiváló- román iskolarendszer módszerei és tanterve szerint végezték közép- vagy felsőfokú tanulmányaikat, magyar történelmet igencsak közvetve tanultak. Például a családban, ahol nagyszüleik, szüleik elbeszélésében az általuk még magyar iskolarendszerben tanult történelem összemosódott a személyes történésekkel, tapasztalatokkal és a trianon-traumával, vagy valamelyik egyházhoz kötődő ifjúsági csoportban, ahol -egyháztörténelemnek álcázva - a ma 30- 40 évesek azokról a történelmi eseményekről hallhattak, amelyeket a román történelemírás - enyhén szólva - másként látott, vagy csak nagyvonalúan "mellőzött".

Másodszor: azért az elmúlt negyven évben a magyarországi történelemtanításba is "becsúszott egy-egy pontatlanság", ami ugye abból fakadt, hogy bizonyos események és személyek, nem idomultak megfelelően a kor ideológiájához.

Harmadszor: a hiánypótlás azért is szükséges, mert a történetírás és - kutatásra mi sem jellemzőbb jobban, mint az újabb forrásanyagok felfedezése. Az új kutatási eredmények új - sokszor homlokegyenest más - következtetéseket eredményeznek.

Az Erdélyi Kör eddigi előadói az éppen aktuális téma legszakavatottabb kutatóinak soraiból kerültek ki: Hermann Róbert, Csetri Elek.

Magyarország II. világháborús szereplésének jobb megismeréséhez Dr. Szakály Sándor történész professzor próbálta közelebb vinni hallgatóságát.
Azon kérdések sorozatát igyekezett megválaszolni, amelyek a magyar történelem neuralgikus kérdéseiként vetődnek fel azóta is minden magyarban: Részt kellett-e venni mindenképpen Magyarországnak ebben a háborúban? Szakály szerint a magyar hadsereg második világháborús katonai lehetőségei és kényszerhelyzete a trianoni békediktátumra vezethető vissza. Szerinte Magyarország nem a nemzeti szocializmus eszméjével akart azonosulni. A trianoni békediktátum a történelmi Magyarországot területének kétharmadától, magyar nemzetiségű lakosságának egyharmadától fosztotta meg. Így a 30-as évek közepén a közép-európai kisállamok - főleg az 1919-20-ban "legyőzöttek"- számára világossá válik, hogy lehetőségei beszűkülnek. Magyarország céljai elérésének egyetlen lehetőségét Németországhoz való csatlakozásában láthatta. A magyar cél nem volt más, mint a revízió, - amelynek ha mértékét és a mikéntjét, nem azonosan ítélték is meg -, az egész társadalom csaknem egyöntetűen támogatott.

Az ún. második bécsi döntést követően - amely egyébként minkét fél legnagyobb elégedetlenségét váltotta ki- Magyarország a területi visszacsatolásoknak köszönhetően Németországnak erős lekötelezettjévé vált.
1941 júniusában a magyar elképzelések szerint a magyar honvédségnek a lehetőségekhez mérten a legcsekélyebb erőkkel kellett volna a hadműveletekben részt vennie. Ez gyakorlatilag inkább csak az ország elkötelezettségének a jelzésére szolgált volna a tengelyhatalmak mellett. Az előadó kihangsúlyozta, hogy az akkori politikai és katonai vezetés a lehetőségeket és tényeket mérlegelve bizonyára a legjobb megoldást kereste. Számos tényt és érvet sorakoztatott fel, annak szemléltetésére, hogy a vezérkar, tisztek, katonák és munkaszolgálatosok mindvégig a parancsot teljesítve a hazáért küzdöttek.

Magyarországot az első világháborús békediktátum kényszeríttette arra a pályára, amely a veszteseké volt.
Az előadó hiteles források alapján rajzolta meg a II. világháború képét oly módon, hogy a "volt-e alternatíva?" kérdésre kereste mindvégig a választ.
Magyarországot geo- és katonapolitikai helyzete mindig is a hadak átvonulásának útjává tette. Volt alternatíva? Ellenállni Németországnak. Vele együtt menetelni. Menetelni, és kellő időben váltani. Az ország vezetői az utóbbit választották. Csak a váltás nem sikerült. Az akkor még érvényes magatartási formákat követve Horthy képtelen volt a totális háború közepette fegyvertársa "háta mögött intézni az ügyeket", vele szembefordulni. A katasztrófa elkerülhető lett volna? Aligha. Az ország vezetői döntöttek. Szakály Sándor szerint legjobb tudásuk és szándékuk szerint, de kellő határozottság és meggyőző parancsok nélkül. Hibáztak? Egyáltalán hibázhattak-e? Mielőtt ítélkeznénk gondoljuk végig:a mai válságos helyzetben mi lenne a leghelyesebb és bölcsebb döntés? Van erre egyértelmű válasz?
Sorsunkat választották, sorsukat és több százezer áldozatét. Hibákat lehet keresni, bírálni is lehet, dönteni nekik kellett, úgy, hogy talán a történelem már rég döntött. Mindez a mi múltunk: hibákkal és erényekkel és a múltat vállalnunk kell. Esetleg tanulunk belőle a jövendőre nézve.



- Tóth Éva -



1999. jĂşnius 05., szombat 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület