CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

a mi örömünkre és Isten dicsőségére...

A mi örömünkre és Isten dicsőségére...
Himnusz Szent István királyról

A Magyar Millenniumi Kormánybiztos Hivatala, az Oktatási Minisztérium, a Nemzeti Oktatási Alapprogram Iparművészeti Szakkollégiuma és Törökszentmiklós Város Önkormányzata, dr. Lévai Anikó fővédnöklete mellett írta ki azt a felsőoktatási intézmények hallgatói részére szóló országos művészeti pályázatot, amelyen a zeneművészeti kategóriában a soproni Maróti Gábor második helyezett lett.
A nyertes pályamű címe: Jubileumi mise, műfaját tekintve oratórium két kórusra, orgonára, gyermekkarra és női karra. A Szent István királyról szóló himnusz szövegét is maga a szerző állította össze: a már meglévő magyar részt középkori latin nyelvű zsolozsmafordítással egészítette ki.
Gábor naponta foglalkozik a zeneszerzéssel. A kisgyerekkorban megélt kodályi zeneélmények, a magyar népdal kitörölhetetlen nyomot hagyott benne. A soproni diákévekben megalapozott zenei tudását később a Győri Püspöki Hittudományi Főiskolán gyarapította zeneelmélettel, összhangzattannal, formatannal, stíluselmélettel, esztétikával. Mert Maróti Gábor negyedéves szeminaristaként leendő zeneszerzőkkel versenyezve nyert országos második díjat.
S míg a díjról és a számolatlanul bemutatott műveiről szóló beszélgetés akadozik, addig a zenéről beszélve, Gábor a huszadik századi kiüresedett - a hangnem, a ritmus tagadásáig jutott - zenét párhuzamba állítja a magyar zenei kultúrával, s eljutunk a lényegig.
- Mert honnan van a zene, mi a zene? - adódik a kérdés. - A semmiből van a zene - próbálja Gábor azt szavakba önteni, amit zenében már megkomponált. - Egy üres papíron születik a zene. Creatio: erre az ember képtelen, ez Istennek az attribútuma, hogy a semmiből teremt, a Szentírás ezzel kezdődik. Szerintem a zene az Isten ajándéka. Hogyan jutna másképp minekünk eszünkbe a zene?
Kaptuk valahonnan, hiszen a semmiből való teremtésre az ember képtelen. A szép is Istennek a tulajdonsága, talán ez magyarázza a zene által nyújtott esztétikai élményt. A szépből nem hiányzik az, ami az Ő létének teljességéhez szükséges. Ez a teljesség: Isten maga. A zene mint esztétikai objektum akkor szép, ha a létéhez képest tökéletességet hordoz magában, és ez a tökéletesség csak Istentől származhat.
A zene maga nem üres, de ahogyan az ember hozzányúl - kiüresedhet. Ha maga a zene megvan, akkor miért ne tölthetné meg az ember szent tartalommal?

Maróti Gábor papi hivatásának mindent alárendel. Ezért a zenét, amelyre rátalált, szent tartalommal tölti meg. A mi örömünkre és Isten dicsőségére.



2000. augusztus 01., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület