CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Egy mottó margójára:"ha neked nem, hát nekem."

Egy mottó margójára:"ha neked nem, hát nekem."

Markovics Ágota kiállítása
(Bernstein zenéjével)

Az első pillanat sok tekintetben meghatározó - szoktuk mondogatni, akik millió és egy ember ismerete után legtöbbször már egy pillantásból, egy kézfogásból is - ad analogiam felszínes, de találó emberi ismeretmorzsák százait tudjuk szétszórni a "honnan tudja" döbbenetével bennünket körülállók között. De egy ember mégiscsak nagyobb érték és összetettebb annál, semhogy egy pillantás alapján véleményt formáljunk.

A romantika jellemzője volt a mottó-keresés, persze az idealizált külső-belső tartalmi megjelenítéséhez segítséget nyújtandó. Ez neoklasszikus formában még századunk felezőjén is átnyúlt, először klasszikus hexameterben, majd kisebb igénnyel a lánykanaplók bevezető oldalain, nem is beszélve a sparherd-ek és asztalok felett lógó falvédők örökre felejthetetlen, dacosan, szemünkön át agyunkba mászó bölcsességeiről. A mottó azonban, mint vezérfonal mindenki által szabadon választva, maga kötelezi idézőjét a közölt gondolattal való azonosulásra. A gondolat igazsága az idéző igazságát, hazugsága pedig a feliratozó kétségbevonhatóságát, zavarosságát "szavatolja".

Hogy hány életforduló valódi tartalmát is meghamisítja így az alkalmazóra visszaható szövegrészlet, annak mindazok megmondhatói, akik az idő kegyetlen dinamizmusában hajlandók meg is állni egy pillanatra, hogy újra és újra összerakják azt a töredékes eseménysort, amit életnek szokás nevezni.

Amikor kézhez kaptam Markovics Ágota festőművész meghívóját a soproni Pannónia Med Hotel-beli kiállítására, a meghívót tervező szándéka szerint szúrt szemet a Karinthy idézet a Nihil Recitativ-ból. Három sor egy négysoros versszakból, egy töredék versszak a kilencből:
"Vagyis az a művészet, amit az ember gondol
És ha nem gondol semmit, az is művészet -
És ha csak érez valamit, az is művészet"

A különleges hangulatú szabadvers részlete meglehetősen önkényes választás: a vers hangulatát talán jobban jellemezte volna ugyanebből a versből a
"Ja igaz : a lépcsőházból lejövet
(Még ott, volt szeretőmnél) arra gondoltam,
Hogy most meg kellene dögölni
És kiölteni a nyelvemet."

részlet. Így sokkal érthetőbb az életérzés, amiben a mottó fogant a művészetről, annak nehéz megfoghatóságáról. Persze Európában nem is így volt szokás gondolkodni róla hosszú évszázadokon át, és a Kamarás István szerint a kultúrkereszténységben leledző Magyarországon talán még mindig sokan nem így gondolnak rá. (Érdekes gondolatmenet: ha valaki a subjektumra bízza annak megítélését, hogy valamit minősítsen, avval is az objektum létét ismeri el a másik oldalon, csakhogy avval kapcsolatot nem keres - nem is találhat.)

A versszak utolsó sora egyébként: "ha neked nem, hát nekem". A polgárpukkasztó utolsó döfése, a poén kedvéért, akár önmagát is kirekesztve, azt a hamisan általánost fogalmazza meg, amiből valójában nincs kivétel: minden jó valakinek és ezért jó. Gyilkos gondolat, mely viccesen játszott a tűzzel alig egy évvel - micsoda válasz! - az első világégés előtt, és ma is, amikor több oldalról kétségbevonható erkölcsiséggel játszik a harmadik szélén egyensúlyozva az emberiség törekvésével, hogy ha cammogva, ha éhező művészek bőrére játszva is, de legalább utólag mondjon valami általánost, valamit, amit az előzőekhez kapcsol, valami objektívet...

Ki lehet-e zárni a teljes tartalmat a részleges idézettel? Lehet-e teljeset alkotni a többiek - értsd, akik művészetükből gyökerekként táplálnak minden újra felnövekvő nemzedéket - immár többezer éves tapasztalatát tudatosan félretéve? A kiállítás színvonala maga ad választ a kérdésre. Ezek az akvarellek - néhány részmegoldástól eltekintve - nem alkalmasak arra, formalizmusukkal együtt sem, hogy megtekintésük kapcsán bárki Karinty után művészetről általában beszéljen. Tulajdonképpen nem illeszkedik a kiállítás - színvonalát tekintve - a Pannónia Med Hotel eddigi gyakorlatába sem. Kicsit értetlenül jártam körbe a számozott, iskolás jellegű képek sorát. Azt úgyis hiába állítanám, hogy egy bizonyos szinten megfestett kép attól nem lesz jobb, hogy ablakkereten át bámulják...

Nem tudom elképzelni, hogy Markovics Ágota végiggondolta volna a leírtakat, most pedig kiegészítem: végiggondolta volna a kiállítottakat. Ennél csak akkor lennék szomorúbb, ha reklámfogás lenne a töredékes, önmagában, kiszakítottságában hamis idézet a képek előtt, megemészthetetlen csali, mint ahogyan reklámmá válhat ez a pár sor is. Pedig immár jó ideje a reklám világában élünk. Ez az írás pedig - sajnos - nem annak készült !

A kiállítás május 9-től május 31-ig tekinthető meg a Pannónia Med Hotel első emeleti galériájában.


- DI -



1999. május 09., vasárnap 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület