CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Kettős, alig teljesíthető küldetés

Kettős, alig teljesíthető küldetés
Magyar tenger, magyar ecsettel


Juhász Gyula: Magyar táj, magyar ecsettel

Kis sömlyék szélin tehenek legelnek,
Fakó sárgák a lompos alkonyatban,
A szürke fűzfák egyre komorabban
Guggolnak a bús víz holt ága mellett.

Távolba néznek és a puszta távol
Egy gramofon zenéjét hozza nékik,
Rikácsolón, rekedten iderémlik,
A pocsétában egy vén kácsa gázol.

Az alkonyat, a merengő festő fest:
Violára a lemenő felhőket
S a szürke fákra vérző aranyat ken,

Majd minden színét a Tiszának adja,
Ragyog, ragyog a búbánat iszapja.
(Magyar táj: így lát mélán egy magyar szem.)

A Tihanyi Apátság kiállítótermének tárlata, mely augusztus 3-ig, Borsos Miklós kiállításának megnyitásáig tart nyitva, az idézett Juhász Gyula-vers mottóján szerveződött. Egy nehézkesen kapcsolható gondolat a Balaton medencéjét a Kárpát-medenceként idézi; síkságait a víz, a Kárpátokat az északi part hegyvonulatai, tanúhegyei helyettesítik az image-ban.
Az 1800-as évek kezdetétől napjainkig a magyar rajzolók és festők egyik visszatérő témája a magyar tenger, melyet magyar ecsettel, sokszor egyéni módon örökítettek-örökítenek meg.

Az elérhető cél nyilvánvalóan kettős: egyrészt dokumentarista módon jeleníteni meg a tópart fejlődését, mely a környező hegyek alakbeli, a vidék erózió okozta átalakításától a mai, élvezhetetlen és kissé gusztustalan merkantilista Tihanyig, Balaton-partig tart, másrészt az esztétikum korabeli eszközrendszerével a látogatók elé tárni a tó és környéke szépségeit, természeti jelenségeit, "viselkedését" a különböző meteorológiai viszonyok közepette, változékonyságát, ugyanakkor mégis valamiféle "esszenciáját" akkor, amikor pillanatról pillanatra változik arca, szinte követhetetlenül, napjaink turistái számára is.

A nagy feladat megoldásában - ahogyan a kiállítás teremről teremre előre haladva az időben az elsőről a második feladatra tér át -, egyre kevésbé éri el a teljességnek akár csak a látszatát is a képek együttese. A korabeli metszetek fényképpótló, egyszerűbb, de ugyanakkor nagy kézügyességet kívánó szerepe talán egységességénél fogva is jobban teljesül. Érdemes több időt eltölteni akkor is a látszólag jelentéktelennek látszó miniatűr rajzok böngészésében, amikorra feladatukat mára a fotográfia vette át. A tárlat ebben a tekintetben is Tihanyra koncentrál. Érthető módon teszi ezt akkor, amikor az apátság szellemiségben megújulva ismét a vidék egyik központjává válhat.

A századfordulótól napjainkig tartó művészeti vonulat, ahol is néhány nagy név nem mindig legjobb alkotásai töltik be a termek falait, már bőven van, lehet hiányérzetünk. Lehetett volna mit kihagyni, és művész, akitől jobbat vagy egyáltalán valamit betenni a sorba.

A válogatás nyilvánvalóan lehetőségeket és szempontokat takar. A második szempont szerint csúcsa vitathatatlanul a négy Egry-kép, még akkor is, ha nem véletlenül odafelé menet, éppen az ő állandó kiállítását ejtette útba a szerző... A lehetőségeket nem ismerjük, a szempontokat pedig talán illett volna kicsit egyszerűsíteni, nemesíteni a megszokott tihanyi színvonal elérése érdekében.
(Az illusztrációk inkább a "második cél" szolgálatában állnak a sorok között - a technikai fogyatékosságaikkal együtt nem sértenek copyright-ot - Szinyei Merse Pál két, Csók István és Egry József egy-egy képe.)
- DI -



2000. július 28., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület