CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 18., csĂĽtörtök, Andrea, Ilma, András napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Lyukak tömködése helyett avagy

Lyukak tömködése helyett avagy
Cúgos cipője van a demokráciának


Gludovácz Gábor barátom írt a listánkra, amiben több forrásra hivatkozva közölte a Microsoft újabb biztonsági lyukjait, sőt a közlemény arra is utal, hogy a NSA által felhasználható módon, a Windows operációs rendszert használó gépekbe - talán megegyezés, mindenesetre tudatosan beszerkesztett "kapuk" segítségével- be lehet hatolni. A listára már válaszoltam, de a Held Gábortól kapott válasz is arra ösztökélt, hogy egy kicsit tágabbra nyissam a kaput és közzétegyem gondolataimat.


A montázs Van Gogh képéből és még valamiből készült

Úgy gondolom, hogy a hír, ha nem is meglepő, de érdekes es elgondolkoztató: Ha elgondolom, hogy alig tíz évvel ezelőtt bukott meg (?) az a rendszer, amely minden erkölcstelen eszközt "törvényesen" használt fel legszemélyesebb dolgaink kifürkészésére, és most a fiatalság és a nyugati intellektuel-ek megdöbbenve veszik tudomásul, hogy még a demokrácia őshazájában (igaz ez a szlogen?) is messze az ember tökéletessége, akkor azt mondom, kellenek az ilyen hírek és hálás vagyok azoknak a tudósoknak,akik ezt nyilvánosságra hozták. Jó tudni, hogy vannak feddhetetlen életű emberek, akik közhasznú elvekben gondolkodnak és jottányit sem engednek. Ha elgondolom, hogy a Capitolium alatt a csarnok előterében hackerek és tudósok bronzszobrai fognak sorakozni, "lyukmegtalálási sorrendben" évek szerint datálva, jól érzem magam. Érdekes és dinamikus játék. Tulajdonképpen a döbbenet hátterében egy hamis gondolatrendszer lapul: Keleten hülye és rossz emberek éltek rossz rendszerben, nyugaton jók jó rendszerben. Változik a rendszer,változik az ember - és alapvetően. A póráz hosszúságát pedig különbözőképpen érzékeljük.

Csak csendesen elmosolyodom, amikor arra gondolok, hogy a CIA "betér" gépem winchesterébe és ott elolvassa az anyagokat. Nyilván nagyon meglepődne, hogy mit talál: semmit, amit nyíltan meg nem írtam volna.(hogy ezért mennyit kaptam volna 11 évvel ezelőtt, az megint egy másik kérdés és sokan ma már el sem hiszik az itt élők közül sem.) Arról már nem is beszélek, hogy mennyi mindent olvastak el az alspiclik és főspiclik és nem lettek jobbak tőle. Vajon a NSA jobb lesz a lukaktól?

Akkor is csak mosolygok, bár kevésbé, ha arra gondolok, a terroristák számítógépei mikor lesznek nyilvánosak, ugyanennek a szervnek a számára,- hála Bill Gatesnek - mely nyilvánosság, esetleg legközelebbi hozzátartozóink életét jelentené, mondjuk egy ABC-s robbantás esetén.
Egy pillanatig sem állítom, hogy emberbaráti és rokonaim életkilátásait méltányló szempontok vezették a Microsoftot a programok megalkotásakor, azt azonban mindenképpen ennek a programnak "köszönhetem", hogy most mindenkinek ajánlhatom: kiváló alkalom ez arra, hogy az emberi szabadság gondolatkörében egy kis utazást tegyen és olyan szabadságot képzeljen el magának, mely egyszerre tesz eleget mindkét fél - az állampolgárt valamilyen módon óvó és a törvénytelenséget explosio szintjén gyakorló emberek kívánságának egyaránt.
Mi a megoldás? Nem tudom. Nem is vagyok egy Bill Gates!- ha valaki eddig nem tudta volna.
Gondolom, az sértésszámba menne, ha azt állítanám, hogy gyermekcipőben jár a demokrácia, különösen akkor, ha elvek szintjén nem meri vállalni, hogy vannak agresszív gyilkosok, vannak bűnözők és vannak védelemre szorulók.Ha nem meri nyíltan vállalni a tehetetlenség kényszerében alkalmazott módszereket. Hogy vannak, akiket a nem gyermekcipőben, de cúgos cipőben járó demokráciával tudunk csak valamennyire megvédeni. Hogy miért cúgos? Azért, mert a láb és lábszag mellett még annyi minden belefér. Lagalábbis addig, amíg észre nem veszik...


- DI -



1999. szeptember 07., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület