CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Adatok 2000 évhez, gondolatok a mához

Adatok 2000 évhez, gondolatok a mához
Különleges képeslap-kiállítás Sopronban

A Bán János Katolikus Közösségi Házban március 25-én 10 órakor nyílt meg a "2000 éves a kereszténység" és "Isten ajándékai: növények, állatok" című képeslap-kiállítás.

A megnyitó Dr. Korzenszky Richárd OSB, tihanyi perjel előadásával kezdődött. A perjel úr előadásának bevezető gondolata a mai nap, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe köré fonódott. Beszélhet-e ember szebben az életről, annak tiszteletéről, mint ez az ünnep? Mondhat-e többet a virágokról, növényekről állatokról, mondhat-e fontosabbat, mint az Újszövetség gondolatai, melyek így kezdődnek: "Nézzétek az ég madarait!"(Mt 6.26), és "Nézzétek a mezők liliomait"(Mt 6.28)
Nos, Korzenszky Richárd - mint szerzetes-tanár - a magyar irodalom lapjait megnyitva a nagylétszámú hallgatóság előtt sorban idézte a századok kiválóságainak gondolatait. A teljesség igénye nélkül az idézettek névsorából, akiknek gondolatait fejből citálta a bencés tanár: Bernáth Aurél, Babits M., Radnóti M., Kerényi G., Zelk Z., Berzsenyi D., Petőfi S., Kosztolányi D..
Azok számára, akik ismerik Korzenszky atya affinitását minden technikához, mely eszköz lehet munkája teljesebbé tételéhez, nem volt meglepő, hogy a Verstár CD-ből rögtönzött "statisztika" számadataival kápráztatta el a hallgatóságot. Istenre szomjas nemzedékek irodalmi nagyságainak nagyon is arányos szó-előfordulásait ismertette, majd József Attila: Isten és Hangya című versein keresztül közelítette meg az előadás befejező gondolatát: meg kell tanulnunk létezni!

Dr. Kubinszky Mihály professzor megnyitó előadásának bevezető gondolatában a kiállításról, mint az összegyűjtött tudás könnyebb megszerzésének lehetőségéről beszélt. Szakmájához kapcsolódva ő a templomról, mint az építészet, a téralkotó művészet sajátos kategóriájáról beszélt, mely töredékes módon, de a képeslapokon is nyomon követhető. Történeti és többsíkú hangos gondolataival, rövid művészettörténeti félórájával ugyancsak hozzájárult ahhoz, hogy az ismeret-gyarapításon túl azokra a titkokra, lelki momentumokra is rámutasson, melyek az építésznemzedékek sorait késztették arra, hogy hittől függetlenül is "kipróbálják magukat" a templomtervezés és -építés ágában.

A két nagyszerű megnyitó előadás után Dr. Rédly Elemér városplébános közvetlen hangú megnyitó szavai következtek, melyben röviden az ember és a képeslap kapcsolatáról, annak gyümölcsöző lehetőségeiről szólt, átadva a hallgatóságot a tárlókban sorakozó képeslapok szépségének.

A nyitott doboz-szerű, elkülönített megjelenítésben a tárlatlátogató sorra veheti a címben is szereplő témákat: templomépítészet, híres templomok, az Egyház nevezetes személyiségei, pápák és szentek, a közvetlen lakókörnyezet érdekes régi képeslapjai.
Külön falon helyezkedik el a növények-állatok ismertetésére szolgáló gyűjtemény. Bizony, időigényes lehet a tárlat gondosan rendezett teljes anyagának megtekintése. Az időt azonban, akárcsak egy nagyszerű, összetett történelem - élővilág - hittanórára, érdemes rászánni. Sokszorosan és talán megismételhetetlenül megtérül mindez a gondosan szemlélődő látogatók számára.
A kiállítás 2000. április 30-ig tart nyitva.
Megtekinthető minden pénteken 14-17 óráig, minden szombaton és vasárnap 10-16 óráig, előzetes telefon-jelentkezés alapján - napközben 312-221, esti órákban 317-730 - (iskolák, csoportok, egyének) más időpont is lehetséges.
Az összeállítás P. Szigeti Kerény bencés tanár munkája, a kiállítás létrehozásában közreműködtek Bognár Béla és Sándor István soproni képeslap-gyűjtők, Dr. Kubinszky Mihály egyetemi tanár, Dr. Varga József sebész adj. és Andrássy Péter tanár.
- DI -



2000. március 25., szombat 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület