CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Soproni estvék ezüstsíppal

Soproni estvék ezüstsíppal
Soproni költők estje

A könyvtárak az évezredek folyamán sokat változtak. Átéltek és túléltek számos nagyszerű megújulást, lényegét tekintve azonban a könyvtár mindig állandó maradt abban az igényben, hogy az egyszer megszerzett tudást megőrizze és továbbörökítse az utókorra. Gyűjteményi szerepköréből fakadóan egyszerre reprezentálja a múltat és a jelent, szolgáltatásai révén pedig a jövőt segíti építeni.

Mi a könyvtár? Hagyományos értelemben az a hely, ahol meg lehet szerezni a fontos, az érdekes, vagy éppen szórakoztató könyveket, elolvasni a sajtót, vagy a kutatáshoz szükséges cikkeket.

Mi a könyvtár ma? Könyvek, folyóiratok, elektronikus dokumentumok és információk, audiovizuális termékek gyűjtő-, feltáró és szolgáltató helye.

S mi lesz a könyvtár holnap? Néhány szerver és számítógépes terminál? Bizonyára nem. Mindennapjainkban azért jórészt mégiscsak könyveket és újságokat olvasunk, katalógusokat, szakfolyóiratokat böngészünk. A könyvtári szolgáltatásoknak azonban egyre inkább része lesz a számítógép, és az elektronikus információk feldolgozása, tárolása, közzététele.

De ne feledjük: "Az igazi veszély nem az, hogy a számítógép úgy fog gondolkozni, mint az ember, hanem az, hogy az ember fog úgy gondolkozni, mint a számítógép" - mondta Sidney J. Harris amerikai újságíró.

Ugyanakkor mindent meg kell őriznünk azokból az évezredes hagyományokból, amelyek az agyagtáblák, a papírusztekercsek gyűjtésétől kezdve az intézményeket mindig is jellemezték. Ez pedig a korszerű technika mellett a humánum jelenléte.


Ezekkel a szavakkal köszöntötte Csiszár Ágnes könyvtáros a Széchenyi István Városi Könyvtár Zeneműtárában az Őszi Könyvtári Hét soproni nyitó rendezvényének résztvevőit és Bősze Balázs, Huszár László, Kerék Imre, Kövesi György, Locsmándi László, Sarkady Sándor soproni költőket, akik Fejér Zoltán festőművész köszöntő beszéde után - T. Horváth József és Fajkusz Attila előadóművészek által dalokba ötvözött költeményekkel felváltva - többnyire új, még kiadatlan verseikkel, illetve műfordításokkal szólaltatták meg sok és szép szólamban az estvéli ezüstsípot.

Sopron költői és azok, akik verseiket hallgatták, másfél óráig érezték és hitték, hogy a versnek - mint minden lélekből fakadó alkotásnak - hatalma, ereje és küldetése van.
Erről meggyőzni az ezredvég hallgatóságát nagyobb, nemesebb és - higgyünk benne, hogy - maradandóbb tett a kötetek kiadói költségének megteremtésére tett bármilyen próbálkozásnál, avagy sikernél.
Az esten elhangzott, kötetben még meg nem jelent versekkel hamarosan az Irodalmi Kávéház oldalain is találkozhatnak olvasóink.
Az Őszi Könyvtári Hét rendezvényei oldalainkon is közzétett programokkal a héten folytatódnak.



2000. oktĂłber 10., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület