CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Szabadidő-kultúra vitatható módon

Szabadidő-kultúra vitatható módon
Biztos, hogy Wiener Volksbildungswerk?

Csak a legelvetemültebb kritikus képes arra, hogy kiállításokat osztályokba soroljon. Úgy látszik, türelmem már a vége felé jár, hogy a "Kulturiniciativ - Klopfzeichen" című falra akasztott, rámába foglalt képcsoportot bizony nehezemre esik kiállításnak nevezni.
Úgy látszik, már a demokrácia együttjárójaként kell elfogadnunk azt, hogy ellenőrizhetetlen, nem zsűrizett (nem mintha ez utóbbi művelet bármilyen minőségi garanciát is nyújtana) anyag csak úgy felkerül egy kiállítóterem falaira, aminek aztán nem jár csodájára még a kutya sem, lévén a képek túl magasan függenek a falakon.
Nem mentes ez a kiállítás a szervezetlenség egyéb formáitól: számokkal, alkalmilag duplán jelölt képek, melyek alternatív jellegénél fogva a néző választ képcímet a szögön lógó valamihez. Nem könnyíti meg a látogató dolgát a pár soros leírás, melyet a számok mellé a "katalógusban" nyomtatta. A szabadszájúság és a béka feneke alatti, kocsmai színvonalú gondolatkapcsolás képileg illusztált formái sem emelik a kultúra részeként emlegetett civilizáció színvonalát. A magam részéről ebből az Európából köszönöm, nem kérek.
Nem amatőr, hanem dilettáns képek függenek a Várkerület Galéria falán. Sem mondanivalójuk, sem kivitelezésük nem üti meg a felsőtagozatos általános iskolások szintjét. Ez egy olyan amatőr alkotóiról (is) híres városban, mint Sopron, nem érthető, még kevésbé magyarázható. Ha a NAT-ba nem kerül bele a művészeti nevelés nyugati reformja, talán még van reményünk arra, hogy megmarad a helyzeti előny, melyet az egyes művészek körül kialakult amatőr iskolák színvonala mindig is jelentett a város történetében.
A kiállításon akvarellel készült rajz jellegű primitívek, kollázs, montázs és vegyes technikával készült képek, az iparművészet határát éppen súroló dísztárgyak láthatók.
Vigyázat! Egyszer még mi is eljuthatunk oda, hogy néhány önjelölt soproni városi segítséggel, mondjuk eggyel keletebbre állít ki. A félelemnek egyelőre - ismerve az önkormányzat anyagi helyzetét - kicsi a valószínűsége. A jövőre néző tanulságot levonni pedig nagyon alkalmas ez a valami, ami a Várkerület 19-ben látható.

Szöveg: -DI -



2000. május 10., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület