CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Igényes ajándékok

Igényes ajándékok
Könyvajánlat - részben sóvárgóknak


Három gyönyörű, (és zsebet nem kímélő) kiadványra szeretném felhívni a figyelmet.




Az első A kereszténység krónikája (Officina Nova,1998.)
Gyönyörű és gazdagon illusztrált, lexikonszerűen, de időrendben, szócikkekben megírt könyv magyar kiadása. Az ismeretszerzés általános színvonalát és mélységét messze meghaladó könyv a keresztények szemszögéből, de a realitás talaján vizsgálja a történeti eseményeket, személyeket és köti össze enciklopédikus igénnyel a kor társadalmával, kultúrájával és művészetével. Nem pótolhatja a speciális és tudományos forrásmunkákat, de a keresztény és általában az értelmiség ismereteinek jó forrása és összefoglalója a csaknem 500 oldalas karácsonyi bestsellerré vált, szép kivitelű könyv.




Az Impresszum Kiadó 1998-as kiadványa a Kolostorokcímű, az európai kolostorok közül százat 271 illusztrációval bemutató nagyalakú album.


A magyar kiadás dicséretesen kiegészült magyar kolostorokkal. A címlapon Pannonhalma restaurált kerengője látható, ahol II. János Pál is imádkozott utolsó magyarországi látogatásakor.

Mint minden válogatás, ez is természetesen önkényes, de szép szellemi vagy valóságos úti kalauz-kiegészítő, ill. emlék mindazok számára, akik vagy nem utazhatnak és igényüket "csak" ilyen módon van lehetőségük kielégíteni, a programkeresőknek szép úti célokat kínál közel s távolabb, a szerencsésebbeknek pedig lehetőség a gyönyörű képanyag az élmény felelevenítésére.





Hasonló nagyságú és szép igényű kiadvány a Saxum Kiadó Kft gondozásában megjelent magyar kiegészítésű Zarándokhelyek című album, mely Európa száz híres búcsújáró helyének képes leírását adja 272 gyönyörű illusztrációval együtt.
Amíg a kolostorok építészetükkel, kulturális teremtő-megőrző feladataikkal, sokszor muzeális jellegükkel speciális kivételektől eltekintve a kultúrigények kielégítésére alkalmasak, addig a zarándokhelyek éppen ellenkezőleg, kevés "lehetőséget hagynak" arra, hogy ne kapcsolódjunk a sokszor ezer éves zarándoklatok sorának végéhez, felajánlva mindazt, ami együtt járt az úttal, kényelmetlenség, egy rosszabbul sikerült épületegyüttes, a népszerűbb búcsújáró helyek tömegnyomora stb. Különösen aktuálissá teszi a könyv kiadását a búcsúk ismeretanyagának összefoglalása a 2000-es Szentév előtt.




Egy pillanatig sem ringatja magát a recenziók írója abban a hitben, hogy bárki megengedheti magának a fenti kiadványok gondolkodás nélküli megvételét. Mindhárom ajánlás annak a jegyében készült, ahogyan a Szentatya és magyarországi keresztény írók is ismételten hangsúlyozták a keresztények felelősségét az ismeretek szerzésében, mely természetesen nem maga a hit, de annak szilárdságát erősítheti. De ugyanígy felelős minden ember azért, amit olvas és azért, amit lehetett volna, de nem olvasott el. Azoktól pedig bocsánatot kell kémünk, akik jogosan kifogásolják az ismertetések olvasása után, hogy mindezt nem korábban tettük meg. Persze mindegyik kiadvány a lapzártáig még meg sem jelent a piacon..és természetesen nem volt a recenzió írójának birtokában sem.

-DI -



1999. január 07., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület