CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Úttalan utakon

Úttalan utakon

Keszthelyi Jenő kiállítása

Az Erdészeti Múzeum Templom utcai épületének kiállítótermébe tévedő látógató érdekes kiállítást láthat. Keszthelyi Jenő okl. faipari mérnök, faintarziáiból összeállított kiállítását április 2-án Dr. Faragó János nyitotta meg.

Az érdeklődő figyelmét az intarziának egy különös válfaja, a portréművészet intarziába áttett változata ragadja meg, amikor a falakról rátekintő portrék élő tekintetével találkozik. A "Vadászportrék és életképek" cím találó és ennek megfelelően vizsgálhatjuk a művészi munkákat, mennyire lehet kitágítani, szétfeszíteni a műfaj klasszikus kereteit, ahogyan Keszthelyi Jenő is megfogalmazta és ami még fontosabb, hogyan lehet tartalommal megtölteni az új ábrázolási lehetőség kereteit?


A meghívóról scannelt életkép

A portréalkotás hagyományilag kidolgozott technikája nyomán, melynek alkotási folyamatából ízelítőt is ad az alkotó, kíváló művek születtek. Kifejezők, karakterisztikusak. Megfogják a látogatót és nemcsak a technika virtuóz kezelésének csodálatára késztetik, de gyönyörködtetnek is. (A kis vitrinben is "kincsek" hevernek egymáson, pl. többek között egy ragyogó Beethoven portré.) Ezek közé sorolom a vizsláról és tacskóról készített "portrékat" is. Egy vadász szeretete tükröződik benne, a megbecsülés, ami a legkiválóbb "munkatársainak" kijár.

Problematikusabbak és a művészet körébe nehezebben sorolhatók be az u.n. életképek, címeikkel együtt. Nincs egy pillanatnyi kétségem sem afelől, hogy a vadászat és az erdei állatok szeretete ilyen módon is megnyilvánulhat! Azt sem vonom kétségbe, hogy a megjelenítés természet-elvűsége hű a valósághoz. A probléma csupán az, hogy a formai megoldások többsége, a beállítások, kompozíciók ismerősek máshonnan és ezek megoldásai nem múlják felül a "forráséit". Talán a környezet és az abban élő állatok merészebb felbontása, amit a portréknál olyan jól művel az alkotó, előbbre vihetné ebben is, nyugodtan kimondom, művészetét.



- DI -



1999. április 05., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület