CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

...öröme és reménye, szomorúsága és gondja Krisztus tanítványainak is.

...öröme és reménye, szomorúsága és gondja Krisztus tanítványainak is.

Diplomata az örökkévalóságnak I.

Június 3-án a KÉSZ Soproni Csoportjának vendége volt Karl-Josef Rauber érsek, apostoli nuncius, a Vatikán magyarországi nagykövete, aki a "Pápai diplomácia célja és feladata" címmel tartott előadást. A magánéletben is rendkívül közvetlen és kedves nagykövet mondandóját a II. Vatikáni Zsinat dokumentumaival, azoknak a diplomáciai tevékenységet is megalapozó mondataival kezdte. Fokozatosan tárult fel a hallgatóság előtt egy olyan diplomáciai testület munkája, mely nagyon közelít ahhoz a fogalomhoz, melyet az átlagpolgár is az időben és térben hozzá közel található ismeretanyaghoz megfogalmaz. A médiákban egyre gyakrabban hangzik el az erőszakmentes diplomácia fogalma, mely II. János Pál megfogalmazott gondolatait ismétli: ennek az aktív és erőtlenségében is hatékony munkának képviselője Karl-Josef Rauber is. Amikor az "összezsugorodó" földgolyón egyre több erőfeszítést kell tenni, hogy a békét megőrizzük és így is, a Föld legbékésebb időszakának tartott utóbbi 20 évben több, mint 4 millióan estek el fegyveres konfliktusokban.
Akinek ezek után még kétsége van afelől, hogy vajon a kultúrához és a kultúrrovathoz van-e köze a nuncius előadásának, annak készséggel áll rendelkezésére a rovat szerkesztője.
Az Internet oldalak terjedelmét jelentősen meghaladó előadást két részletben közöljük. Elolvasását pedig minden kultúr-embernek ajánljuk.

Karl-Josef Rauber
A PÁPAI DIPLOMÁCIA CÉLJA ÉS FELADATA I.

Felmerül a kérdés: mi keresni valója van a diplomáciának az Egyházban? Az Egyház nem illetéktelenül avatkozik-e bele a világi vagy elvilágiasult politika területére? Nem! Az Egyház diplomáciai szolgálata ugyanannak a lelkipásztori gondoskodásnak a része, amely például a rászorulók iránt megnyilvánul. E megállapítás szem előtt tartásával szeretném bemutatni a Szentszék diplomáciai szolgálatát.

A II. Vatikáni Zsinat egyházfogalma

A zsinat két dokumentuma, a Lumen Gentium dogmatikai és a Gaudium et Spes lelkipásztori határozat foglalja össze az Egyház lényeges tulajdonságait. Az utóbbi kifejezetten követelményként említi, hogy az Egyház az emberi társadalom minden területén jelen legyen. Legfontosabb megállapításai a 40. és a 42. pontban vannak. Ezek lényege: az Egyház nincs egyetlen kultúrához, gazdasági vagy politikai rendszerhez sem kötve. "Éppen ezen egyetemessége miatt lehet a legszorosabb összekötő kapocs a különböző csoportok és nemzetek között" (GS 40). Itt van az alapja a Szentszék diplomáciai szolgálatának, mert ezáltal tud összekötni népeket és országokat. A diplomáciai szolgálat mellett a Szentszék nem hanyagolja el lelkipásztori és missziós feladatát sem. Az a veszély sem áll fenn, hogy e tevékenység elvilágiasul.

Az "egész"-re irányuló szolgálat

A Szentszék diplomáciai szolgálata végeredményben az emberi személy lelki értékeinek védelmére és kibontakoztatására irányul. A Szentszék legtöbbször olyan értékek megőrzése érdekében lép fel, amelyeket nem csupán a vallásos emberek ismernek el. Adott esetben a Szentszék a nemzetek közösségnek lelkiismerete is lehet. A diplomáciai szolgálat által a Szentszék a legkülönbözőbb területeken tud segítséget nyújtani a nemzeteknek: oktatás-nevelés, kultúra, egészségügy és emberbaráti szolgálat, s egyúttal szolidaritását is kifejezésre tudja juttatni. Idézzük a Gaudium et Spes bevezeto gondolatait: "Az az öröm és remény, az a szomorúság és gond, amelyet a mi korunkban az emberek, különösen a szegények és a szenvedok éreznek, öröme és reménye, szomorúsága és gondja Krisztus tanítványainak is". A problémák megoldásához ismerni kell az okokat, fel kell mérni a lehetőségeket és a következményeket, s mindezt előítéletek nélkül kell tenni. Az a kérdés, hogy a Szentszéknek rendelkezésére áll-e minden olyan ismeret, amely ezt a munkát lehetővé teszi?


A szöveg fordítója: Dr. Szabó Tamás

Közvetítő szolgálat

Felmerül a kérdés, hogy a Szentszék viszonylag csekély létszámú és a világi politikusoktól eltérő képzéssel rendelkező személyi állománya nem akadálya-e a diplomáciai tevékenységnek? Másfelől viszont nemzetközi téren a Szentszék olyan sajátos helyzetben van, amely lehetővé teszi, hogy sokoldalú kapcsolatokat ápoljon és értesülésekhez jusson. Mivel a Szentszék az emberi konfliktusok fölött áll, lehetősége van arra, hogy ezek gyökerét megragadja, és közvetítő szerepével hozzájáruljon azok megoldásához. Erre jó példa a régóta húzódó argentin-chilei határvitában játszott szerepe 1984-ben, amit a két fél kifejezetten kért, s a szerzodésben meg is köszönt. A nagy diszkrécióval végzett közvetítés azonban nem mindig sikeres. A közvetítésben a Szentszék egyetlen fegyvere a meggyőző erő, az érvek és az Egyház erkölcsi tekintélye. Az Egyház, lelkipásztori megbízatásával összhangban, minden néppel és nemzettel baráti kapcsolatok fenntartására törekszik.

A legfontosabb törekvések

Az egyházi diplomácia legfontosabb törekvései: a népek közötti béke és egyetértés fenntartása, az emberi jogok tiszteletben tartása, a szegénység és az írástudatlanság elleni harc, a haladás és a fejlődés elősegítése, a környezet és a kulturális örökség megőrzése, az erkölcsi és morális értékek megtartása. Itt érdemel említést, hogy a Szentszéknek az úgynevezett "keleti politikában" is egyetlen lelkipásztori célja volt: a vasfüggöny mögötti országokkal való párbeszéd és együttműködés fenntartása. Az Ostpolitik miatt a Szentszéknek, egyházi köröktől is, nem egyszer kritikus megjegyzéseket kellett elszenvednie. Az 1989/90-es fordulat azonban megmutatta, hogy a Szentszék nem kötött ideológiai kompromisszumokat, és jelentősen hozzájárult a kommunista rendszerek bukásához.

Az apostoli nunciusok

A szentszéki diplomáciai szolgálatot a nunciusok és munkatársaik látják el. A nuncius a megbízólevél átadásával kezdi el szolgálatát. Egyes országokban automatikusan a diplomáciai testület feje is lesz, másutt a senioritas elve alapján töltik be e funkciót. A nunciatura beosztott munkatársai szolgálati idő alapján lépnek előre a "ranglistán", e rangok: attasé, 2. és 1. titkár, 2. és 1. tanácsos. A nunciussá történő kinevezés egyúttal címzetes érseki kinevezést is jelent. A II. Vatikáni Zsinaton felmerült, hogy nem lehetne-e a korábbi gyakorlatnak megfelelően laikus személyeket is bevonni a szentszéki diplomáciába. Itt meg kell jegyezni, hogy amíg az Egyházi Állam fennállt, a pápák világi uralkodók is voltak, s a szentszéki diplomácia is inkább világi-politikai jellegu volt. Az Egyházi Állam megszűnésével viszont a Szentszék diplomáciája elsosorban lelki és lelkipásztori jelleget öltött.

A nuncius feladatai

Minden nunciusnak kettős funkciója van. Egyfelől az adott államban képviseli a pápát, másfelől feladata, hogy a helyi egyház irányában továbbítsa a pápa szándékait. Éppen ez utóbbi feladat kívánja meg, hogy a nuncius püspök, de legalább pap legyen. A Zsinaton az is felmerült, hogy esetleg az adott ország püspökkari konferenciájának elnöke is elláthatná a pápa képviseletét. Ennek több gyakorlati haszna lett volna (pl. a nyelv és a helyi körülmények ismerete). Ez azonban nem minden esetben biztosíthatná az e feladathoz szükséges pártatlanságot, ugyanakkor a helyi kormány számára is nehéz lenne azonos rangú félként elfogadni egy helybéli püspököt. E problémák csak egy, a Szentszéktol akkreditált diplomata által küszöbölhetők ki. Az sem utolsó szempont, hogy egy a helyi egyházat érintő belső vagy külső konfliktusban a nuncius mintegy kivülállóként, tehát objektíven tud közvetíteni és építő jellegű megoldáshoz segíteni.


- Kapcsolat a második részhez


- DI -fordította: Dr. Szabó Tamás
Foto:Pluzsik Tamás gépével



1999. június 04., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület