CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Mert minden a vonatkoztatási rendszertől függ

Mert minden a vonatkoztatási rendszertől függ
Idődilatáció

Einstein általános és speciális relativitáselméletének egyetlen eddigi "bizonyítéka" sem nagyon hatott rám. Ezeknél, valahogy mindig fontosabb kérdésekkel kellett megküzdenem. A gyakorlati életben nem igen éreztem annyira annak a problémának fontosságát, hogy miként nyomhat egy alma 50 kilót (sokkal inkább az foglalkoztatott, hogy én hogyan nyomhatnék annyit). A 85-ös főúton pedig elég volt a newtoni mechanikát tudni ahhoz, hogy kiszámítsam, amennyiben a Nagycenk és Fertőszentmiklós közötti 15 km-es utat egy óra alatt teszem meg, akkor mennyi idő kell ahhoz, hogy Győrbe érjek. illetve, a kérdés úgy is gyakran megfogalmazható lett volna, hogy odaérek-e egyáltalán? Ugyanakkor a kellő ismerőssel nem rendelkező hivatali ügyfél és a fekete lyuk közelében keringő űrhajós azonos mentális állapota bizonyítja, hogy különböző fizikai helyzetekben, és teljesen eltérő körülmények között a szupersűrű és szupersötét anyagcsomó, mondhatnám a nagy homályos semmi azonos hatást válthat ki. Mert ugye, hogy az űrből visszatérő negyven éves asztronauta mit kezd kilencven éves ikertestvérével, szerintem az ő baja, és egyébként is, míg ez előbbi majd jól megél a hírnévből, addig ez utóbbinak már az egész annyira sem fontos, mint a postaigazgatóságnak a bejárati lépcsőnél a babakocsi-feljáró.
Az ikerparadoxon és a föld felszínén kimutatott müon részecskék közötti összefüggés a számomra meg messze nem bizonyítja annyira az idődilatáció elméletének helyességét, amint azt az október végi soproni nagyáruházak kirakata és belső tere teszi. Mert a legutóbb, amikor egy terménygyűjtő erdei kirándulásról, a meleg, napsütéses őszi délután a Lőverekből lesétálva, végigmentem az avar-szagú soproni utcákon és betértem az egyik legnagyobb soproni áruházba, azon nyomban konstatáltam, hogy az idő tágul, gyorsul, vagy legalább is valami nincs itt vele rendjén. A csipkebogyó, és dér-sem-csípte kökény, a préselni való színes őszi csokorral a kezemben a mű-szőlők, almák, körték helyett egy gyönyörűen feldíszített karácsonyfa tövében találtam magam. Mindenütt műhó, szánkók, dzsingöbelszre körbeszaladó kisvonat, világító csengettyűk. Hamisított hamisíthatatlan karácsonyi hangulat. Kint úgy sütött a nap, hogy a könnyű őszi kiskabát is lekívánkozott az ember válláról, gyerekek ingujjban fociztak, bicikliztek. Bent a polcokon kárörvendően vicsorgó csoki Mikulások, és meleg szappanos vízzel jól tisztítható színes szintetikus anyagból készült, kétes ízlést tükröző - játék szinonimával jelölt - kacatok karácsonyi díszben és csillogásban. Gyertyák, üveggömbök, ezüstös szalagok, koraszülött Kisjézusok, angyalhaj, betlehemi csillag több fényévnyi távolságban.
Hol lennének még akár a Mártonok, Erzsébetek és Katalinok, az ádventi koszorúkészítés. Összesűrítette őket valaki, akinek az októberi karácsony annyira természetes, mint Sopronban a görög szőlő. Eszembe jutott az idő, mint fizikai egység, amelyet húzunk, gyúrunk, kifordítunk: összekevert évszakok, nappallá tett éjszakák, hétköznappá tett ünnepek, bedolgozott szünetek. Eszembe jutott, minderről - a sok fölösleges dolog között - a megannyi megoldott fizikafeladat. Rájöttem, hogy nemcsak egyenes vonalú pályán egyenletes sebességgel haladó tárgy nincs, hanem a sebesség már nem arányos sem a megtett úttal, sem az idővel és a világon semmivel: folyamatosan előzzük egymást és magunkat. Tágítjuk, sűrítjük az időt, adjuk vesszük, az árrés részét képezi. Az általunk diktált tempó modellálása már Einsteinnak is annyira lehetetlen lenne, mint fizikatanári keresetből étteremben jóllakni.
Eszembe jut, valahonnan a tudatalattimból, hogy a fény sebességéhez közelítő mozgó tárgyak számára a mi vonatkoztatási rendszerünkből szemlélve sokkal lassabban telik az idő. Egyértelmű, rohan minden, minden jel szerint a fény sebességével. Hallom a fotont is ketté akarjuk már szelni, ( mi az nekünk?) hogy gyorsabban kommunikálhassunk. Mert fontos a kommunikáció, gyorsasága meghatározza, hogy mi és kicsoda mennyit ér. A kommunikáció, amely már nem szavakból áll, hanem értékekből, állandókból, változókból és paraméterekből, statisztikai adatokból. Hírértékű közlendőkből. A megrendezett októberi karácsony, nem csak plusz bevételt, hanem asszociációkat szül, ez estben speciel nem az előre kiszámítottat, a közvélemény-kutatásokból leszűrtet.
A gravitációról szerzett hiányos ismereteim ellenére elhatározom, hogy komoly hasznot én magam húzok majd abból, hogy egy jelentősen nagyobb gravitációs térrel rendelkező ingatlanon bérelek irodát, cégtulajdonosként mindenképp a földszinten, míg munkavállalóként a legfelsőbb emeleten. Amíg az emeleten nyolc óra telne el, addig a földszinten alig egy. Hát nem zseniális? Valami miatt erről eszembe jut, hogy vajon mennyi idő alatt érne földet a frissen nyomott húszezres egy régi kopott ötöshöz képest. G-vel és g-nélkül. És én lemennék-e mind a kettő után, azokat megkeresni? És ha igen, akkor hogyan, lépcsőn, vagy lifttel és súrlódással, vagy annélkül?
Mert minden a rendszertől függ. A fizikában is. Nyilván a vonatkoztatási rendszertől.
Melyik mástól? A fizika az egy egzakt tudomány.
Bár Niels Bohr mintha mást is mondott volna.

Tóth Éva



2000. november 10., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület