CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Mi az abszolut nem mindegy?

Mi az abszolut nem mindegy?
"Csak azért érdemes élni, amiért meghalni is érdemes"

Ki emlékszik már a Jereván viccekre? Pedig a "Megkérdezték a Jereváni Rádiót" kezdetű élcek sok bátor és más formában meg nem engedhető kérdést tettek lehetővé. Volt egy sorozat ebben a típus viccben, "Mi az abszolut..." kezdettel. Ezek közül csak arra az egyre szeretném felhívni a figyelmet:"Mi az abszolut nem mindegy?"
A vicc nem ment túl a szavak alaki hasonlóságán, evvel is demonstrálva, hogy alapfogalmak alatt illik azonosat gondolni, másképpen még a vita is teljesen meddő, párhuzamos, egymás melletti "elbeszélés".
Mit gondoljunk példálul arról, hogy egy mezőgazdasági jellegű muzeális feladatokra szakosodott intézmény a kultúrát támogatandó kiállításokat szervez felesleges(?) termében (és erre nyilvánvalóan köznépi anyagiakat is áldoz)? Ha jó a forrás és az eredmény, csak szurkolunk érte. De mit mondjunk akkor, ha spirituális jelző védzászlaja alatt spiritiszta förmedvényeket állít ki, felhasználva a még mindig létező szellemi vákuumot, amit a rendszerváltozás eredményezett? Lehet-e közös nyelvet találni avval a nénikével, aki a látogató figyelmét kéretlenül és erőszakosan felhívja a szörnyűséges "alkotások" "munkaigényességére", hogy a pici felületre hány hamis elvet szolgáló alakot sikerült bezsúfolnia az alkotóknak! Amikor kikérem magamnak a hamis fogalomhasználattal való megtévesztést, csak azt mondja: ő nem hívott. Kérdezem: a reklám, meghirdetés nem hívás? A felelet hallgatás.

Mindez nem azért jutott az eszembe, mert olyan sértés ért volna, amin nem tudom magam túltenni. Bizonyos szinten még vitatkozni sem érdemes. Nem melllékelhetünk minden muzeológus mellé egy "Idegen szavak és kifejezések szótárát".
Azt azonban tudnia kellene minden látogatónak és nem látogatónak, hogy ebbe a szörnyűségbe az ő forintjait ölték bele és csak egy hazugságot kapott cserébe.
Az aktualitás pedig, hogy a város most dolgozza ki a közművelődési rendeletét, mely a törvényi hátteret váltaná fel olyan kézzelfogható elvekre és gyakorlatra, melyben valamilyen módon konkréttá válhatna Európa, az 1000 éves Magyarország és Sopron folyamatos történetisége, értékei, a preferált és a tudatosan mellőzött elvek.
Nemrég, egy TV vitában hangzott el Heller Ágnes szájából a mindenáron pacifisták bírálata: "Csak azért érdemes élni, amiért meghalni is érdemes". Igen, az elvek vállalásának kockázata van. Csak ezt szerettem volna a rendelet-alkotók figyelmébe ajánlani egy szégyellnivaló fogalomtévesztés kapcsán.


- DI -



1999. május 25., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület