CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

"Hol vagy, István király"


"Hol vagy, István király"

Dr. Korzenszky Richárd OSB előadása

Augusztus 21-én a Katolikus Konvent Bán János Közösségi Házában nagy sikerű előadással indult a KÉSZ népfőiskolája. Az előadást megtisztelte jelenlétével Dr. Gimesi Szabolcs, Sopron polgármestere és helyettese, Dr. Payer Erzsébet is. A termet zsúfolásig megtöltő hallgatóság szeretettel köszöntötte a délután előadóját, a Sopronban jól ismert bencés szerzetest, Dr. Korzenszky Richárd OSB tihanyi perjel-t, aki d. u. négy óra után néhány perccel kezdte el előadását.

A választott módszer az emberismerő tanár pedagógiai és mély emberismeretére vall. Az előadás címe - "Szent István király, mint államférfi korában és napjainkban." - szinte tálcán kínálta a lehetőséget, hogy a kor politikusait direkt kritikával illesse, annál is inkább, hiszen több éven keresztül "az élet sűrűjében" a Műv. és Közokt. Minisztériumban dolgozott.. A volt bencés iskolaigazgató a didaktika módszerét alkalmazva Szent István törvényeit vette elő, hogy annak néhány mondatán keresztül mutasson rá, mitől volt szent, miért állam- és miért egyházszervező az ezer éve élt magyar király.

Az igazán nagyszerű és az előadó személyétől elválaszthatatlan és reprodukálhatatlan óra főbb gondolatai a teljes emberség, a szabad ember és a törvényekkel emberségében segítő politikus voltak. Csak gondolatfoszlányokat, rövid vázlatpontokat kiemeleve az előadás anyagából szinte mellbevágnak aktualitásukkal az elemzett törvény részletei: "Ne relativizáljuk, ami abszolút és ne abszolutizáljuk, ami relatív! A közjó célja a közösség megvalósítása és nem önmegvalósítás." "Az ember több annál, semhogy csak jóllakjon!" "Nőni kell és nőni csak az ég felé lehet!" " Az ember transcendens, legyenek ünnepei, vasárnapjai, mert az ember nem termelő állat!" "Nem lehet korszerűtlen ma sem emberhez méltó életet élni!" (Az emberi jog és emberi méltóság viszonya .) "Az élet, annak tisztelete mindennél fontosabb. Vannak állapotbeli kötelességeink!" "Isten ítéletei titkosak, mindenkit csak tettei igazolnak.A jövőkép nélküli társadalom létét a családonként 1,4 gyermek igazolja. Szabad (felszabadított) embert szolgaságra vetni tilos, ma is szellemi-gazdasági gyarmattá válhat egy egész ország.

Csodálatos gazdagság és mindez egy ezer éves írott forrásból, melyet Szent István nevével, mint az ő törvényeit jegyzik. A hallgatóság néma csöndben figyelte az előadó szavait, hogy végül az emberi figyelem korlátait tudomásul véve saját maga vessen véget egy óra elteltével a felsorolásnak, a mondat-elemzéseknek. A nagy tapssal jutalmazott előadást a hallgatóség kérdései követték. Jól sikerült nyitás után várjuk az előadássorozat újabb alkalmait.


- DI -



1999. augusztus 21., szombat 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület