CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Hiánypótló feladatot vállalt fel

Hiánypótló feladatot vállalt fel
Báb és gyermekrajz kiállítás volt a GyIK-ban



Június 4. és 18. között immár harmadik alkalommal rendezte meg Fekete Zoltán és csapata, a Habakuk Bábszínház, báb és gyermekrajz kiállításukat.
A méltó helyen - a Gyermek- és Ifjúsági Központ (GyIK) gyönyörűen felújított új épületében - megrendezésre került kiállítást népszerű mesék díszleteiből és bábfiguráiból, valamint a környék óvodásainak és kisiskolásainak rajzaiból állították össze a szervezők.
Aki még nem ismerné a lelkes rendezőket - eddigi sikereiknek köszönhetően bizonyára nem sok ilyen ember létezhet a környéken -, annak úgy tűnhet, hogy a mívesen kivitelezett bábok és szellemes díszletek elkészítése egész regimentnyi ember érdeme. Pedig csak egy maroknyi kis csapat - számszerint a három bábos és az őket segítő varrónő - munkája hívta őket életre. Lendületük nem merült ki ezeknek a fantasztikus tárgyaknak az elkészítésében, hiszen mindemellett több mint 100 környező település (főleg Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron megye) gyermekeinek szereznek napról-napra örömet előadásaikkal. Ezt a tevékenységüket országos szinten is elismerés övezi: Zoltán idén a "Tíz Kiemelkedő Fiatal" pályázat díjazottja lett Kultúra kategóriában. A zsűri méltatása szerint "a magyar és világirodalom mesekincseinek legnépszerűbb darabjait színre vivő társulat azt a hiánypótló feladatot vállalta fel, hogy a 3-10 éveseknek szóló, az ő értelmi és érzelmi fejlettségüknek megfelelően feldolgozott műveket színvonalasan, esztétikusan, rendkívüli fantáziával adják elő. [...] "házhoz mennek" és megkönnyítik az óvónők, pedagógusok, szülők helyzetét. Ezzel igazi meseélményhez juttatják az eldugott, Sopron környéki falvak gyermekeit is, akiknek talán ők jelentik az egyetlen kulturális lehetőséget."

A GyIK első emeleti kiállítótermében ezúttal négy mese - a Kiskakas gyémánt félkrajcárja, a Holle anyó, a Zsiga és Csipet és egy cseh szerző meséje, A hóember - világában tehetünk rövid sétát, ahol szakavatott "idegenvezetőnk" akad, Zoltán személyében. Minden rajzhoz, tárgyhoz van egy kedves története, hozzáfűzni valója. Mint például, hogy a díszletek szakszerű elkészítéséhez patchwork (foltvarró) tanfolyamon szerezte meg értékes tudását, ugyanis férfi létére oroszlánrészt vállal a textilmunkák mesteri kivitelezésében és tervezésében. Társaival együtt szakadatlanul kutatnak új és új technikák és anyagok után, a korábbiaknál is szebb és látványosabb díszletek, bábuk születésének érdekében. Ez a szűnni nem akaró, fejlődés utáni vágy még a meseszövésben is nyomon követhető. Sajátos humorral és fantáziával egészítik ki a már ismert történeteket; a megszokott és az általuk újonnan kitalált mellékszereplők a szokásoktól eltérően nem szorulnak háttérbe, hanem személyiségükkel újabb fordulatokkal gazdagítják a cselekményt, külön élményt nyújtva a gyerekeknek. Az ő ötletük nyomán a Holle anyó című mese kemencéje - a sokat dolgozó emberekhez hasonlóan - a munkától elfáradva minden alkalmat megragad a szundikálásra. Emiatt a főszereplő Katicának kell állandóan felébresztenie a gyerekek legnagyobb örömére, akiknek nagy élményt jelent a - Habakuk módra -szemét nyitogató kemence látványa. Hasonlóan színvonalas megoldás a csiklandós almafa megjelenítése, aki/amely hangos viháncolással fogadja a gyerekek almaszedési kísérleteit.

Zoltán azt is elmesélte, hogy az apróbb átalakítások egyik nem elhanyagolható oka saját gyermekkorában keresendő, amikor is nem volt egészen világos számára néhány mesei fordulat; mint például miért van mindig nyár Holle anyónál (ha annyira szereti a havat), és mi a csodáért akar Katica kimászni a kútból, mikor odalent sokkal jobb világa lenne? Ezt, a talán más gyerekek fejében is szöget ütő kérdést, jellegzetesen emberi válasszal küszöbölték ki: megalkották Katica szerelmét a gazdag kérő, Palkó személyében. (Hiszen ez már mégiscsak motiváció, nem igaz?)

Az ifjú közönség fő kedvencének azonban mégsem ezek az apró poénok bizonyultak, hanem a Zsiga és Csipet című mese örökmozgó, Gili-Mili névre hallgató gilisztája. Ennek ékes bizonyítéka a vendégkönyv egyik utolsó, sommás megállapítása, miszerint "... a kukac volt a legjobb!".

A gyerekek élményeiket nem csak írásban, hanem rajzokban is megfogalmazták. Ezeknek legszebb, legérdekesebb példái beborították a kiállítóterem falait: a lelkes bábos csapat idén több mint 80 rajzot talált kiállításra érdemesnek, melyek közül 71-et díjjal is jutalmaztak. Ebben segítségükre volt az a 67 szponzor is, akik elismerve a bábszínház tevékenységét, adományaikkal fokozva az elismerésben részesülő gyerekek örömét. (Ez jelentős előrelépés a tavalyi évhez képest, amikor a szervezők saját és a gyerekek legnagyobb bánatára jóval kevesebb ajándékot nyújthattak át, így több csalódott apróság maradt a résztvevők között.)

A bábosok tevékenysége nem korlátozódik az előadások és a rajzverseny megszervezésére, hanem a nyári szünet folyamán napközis olvasótáborral is kedveskednek az ifjabb korosztálynak: három turnusban várják június 28. és július 16. között mindazokat, akiket érdekelnek az ókori Egyiptom hétköznapjai, szokásai és öltözködése. Erről további információt tájékoztató összejövetelükön (jún. 17. 17.00-kor a Fenyő téri iskolában) és telefonon (99/332-234, 06-20/917-2038) nyújtanak.



- Gosztom András -



1999. jĂşnius 22., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület